» BG събор
начало » BG събор
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Танци под дъжда на BG събора

За трета година сънародниците ни се събраха на музика, танци, спортни турнири и забавления

Един от спонсорите на събора - Румен Вълнев, с един от чужденците, участвали в турнира по борба.

(06/06/13) Синоптиците изплашиха много хора с мрачната прогноза за времето през уикенда на 1 и 2 юни. За сметка на това пък тези, които дойдоха на третия български събор в Чикаго, не оставиха на сивите облаци и дъжд да развалят едно незабравимо изкарване. „Много сме щастливи, че намираме толкова българи тук, каза Диана Алексиева, която пътува близо пет часа със семейството си от Детройт специално за да присъства на събора. - Времето не може да повлияе на настроението."
„Другата седмица времето ще е хубаво, но тогава няма да има български събор", заяви Костадин Мандов, който живее в Чикаго. Това е достатъчно да забравят за синоптиците и да дойдат в Busse Woods в Elk Grove Village.


За трета поредна година българският събор събира сънародниците ни за два дни на музика, танци, спортни турнири и забавления за цялото семейство. Организатори и спонсори на събитието отново са собствениците на „Америфрейт системс" Павел и Румен Вълневи с медийното партньорство на BG VOICE. Вкусната храна на народни цени на събора беше осигурена от екипа на магазини и ресторант „Сердика".

За всеки имаше по нещо. Така Диана, Костадин и останалите присъстващи описаха програмата на двудневния фест. „Който иска футбол, има да играе. Който иска музика, кефи се на българска музика", добави Диана, като описа именно забавната част като най-хубавата. „Много рядко може да се чуе българска музика на живо. Благодарим за чудесното изживяване."
На хапка и пийка

Много хора бяха дошли от съседни и по-далечни щати специално за събитието. Милена Пенева пътува от Бостън. „Искахме да се почувстваме, все едно сме в България", каза Милена като уточни, че сънародниците ни в Чикаго са в пъти повече, отколкото в Бостън. „Дъждът не ни сплаши. Патриоти сме." Милена заяви, че има много приятели в района на Чикаго, с които не се вижда често. И „добре, че има такива събития като събора", които служат като допълнителен стимул да дойде и да ги посети.
Местни групи и звезди от България пееха и свиреха с часове на сцената въпреки дъжда, който не спря почти цял ден в неделя, а хората не се смутиха и мокри извиваха хора.

Ансамбъл Хоро зарадва хората с фолклорни танци

„Обожаваме народните танци, вземаме ги присърце", каза Николина от ансамбъл „Хоро", която и за минута не се скри под навеса. „Харесва ни и просто не усещаш дъжда." „Обичаме да играем и няма значение, че е под дъжда", извика развълнувано приятелката й Тони. „Дъждът да си гледа работата", присъедини се към тях колежката им Станислава. Васил беше единственият мъж, който се престраши да се намокри. „Опитах се да накарам и други мъже да се хванат на хорото, ама само аз съм смелчага", доваби той.

В такова настроение бяха и музикантите от EPIC NOIZ, които за първи път излязоха в пълен състав на сцена. „Все не успяхме досега да се съберем заради различни ангажименти", каза Диана Михова, която е вокалист на групата. „Ние дойдохме с чувство и желание да се забавляваме и да забавляваме хората. Дори и времето не ни попречи", добави Диана.

Дъждът не спря хората да танцуват
„Има сцена, има музика, има енергия като цяло и е много приятно. Който не е тук, е изпуснал", каза тя веднага след двучасовото изпълнение на сцената. Тя е единствената българка в групата от пет души. А чужденците останаха очаровани от публиката, въпреки че някои бяха под навеси, за да се скрият от дъжда. „И все пак бяха забавни", каза китаристът Милош, което е родом от Сърбия.

От музикантите най-развълнуван беше акордеонистът Иван Милев, който свири заедно с оркестър „Изгрев", а най-неуморен беше Магапаса, който продължи да пее дори и след края на първия ден на събора. „Супер е всичко, каза Милев. - Не мога да го опиша с кратки думи. Аз съм на върха, когато свиря за българи, за моя народ. Тогава няма умора. Дано никога не престава да има такива празнични поводи за българите."

Оркестър „Изгрев" също бяха в нов състав, въпреки че съществуват от 13 години. „Репетирахме общо 16 часа, за да запълним програма от два часа, каза най-новият член на групата Петър Славов. - Градихме изцяло нов репертоар." За следващия събор ще има още един. Всяка година дано се разраства [събора], да става все по-голям. Хората просто се наслаждават на това прекрасно събитие." И оркестърът си пожела да има още такива български събития.

„Перфектно." Така Магапаса описа настроението след изпълнението си в събота. И един човек да има, "аз съм длъжен да пея", каза той. Магапаса поздрави всички танцуващи въпреки дъжда. "Много ме зарадваха. Супер купонджии са. И на мен помогнаха, като ми повдигнаха настроението." Магапаса каза, че се радва, че имигрантите в САЩ са запазили българското в себе си. „Вари го, печи го, както се казва, той си е българин."

По подобен начин и други музиканти описаха изживяването да свирят на българския събор. „Настроението е великолепно", каза Нико, който откри програмата. Той живее в САЩ от 22 години. За него вторият най-важен момент от фестивала е да се види със стари приятели и колеги. „Ще изкараме заедно един хубав празник днес."

„Дойдохме, за да се съберем повече българи на едно място", каза Цветелина Ангелова, която дойде на събора в Busse Woods в Elk Grove Village, щата Илинойс, с цялото си семейство. Те идват за втора поредна година. „Организацията е много добра, но времето е лошо." Така съпругът й Христо си обясни защо все пак не са събрали чак толкова много българи, колкото е очаквал. „Но все пак има хора, има fun", намеси се техният приятел Маргарит Александров. Те бяха дошли специално да видят състезанието по борба, което се отложи с няколко часа заради дъжда.

За много от събралите се тук главната причина да дойдат дори и напук на времето е това, че отново има повод много българи да са заедно, което е знак на сплотеност. „Дано всяка година сме тук повече и повече", каза Костадин Господинов, който е ръководител на ансамбъл "Хоро". „Организацията е супер и дай Боже така да се обединяваме всяка година."
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/17/2019
Златка,Златко, Лука, Лукан
10/25/2019
Димитър, Димитрина, Димо, Димка, Драган, Драгана, Митко, Митра
10/26/2019
Нестор
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news