» българско вино в Чикаго
начало » българско вино в Чикаго
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Българското вино хит на изложение в Чикаго

Експертите останаха изненадани от качеството, но не вярват да се продаде лесно в САЩ

(05/22/13) Българското вино е страхотно, но трудно ще се продаде на клиентите. С такива впечатления дистрибутори и ресторантьори си тръгваха от най-голямото хранително изложение в САЩ, което се проведе в Чикаго от 18 до 21 май, съобщи BG VOICE.

"Ще е трудно да се продаде, защото не е познато тук," каза Дан Лонг, който от години управлява ресторант в Колорадо - "Уникално е, но само за България. Трудно ще се рекламира тук."


За първи път в 94-годишната история на събитието Министерството на земеделието и храните в България организира участие на местни винпроми. Осем производители от родината на един щанд показваха вина от различни региони на България.

С най-добрите си бели и червени вина участваха "Катаржина естейт", "Eдоардо Миролио", "Bulgarian Heritage" - Изба Килифарево и Карабунар, "Шато Бургозоне", "Домейн бояр", "Винпром Ямбол", "Винзавод Асеновград", "Aнжелус естейт". На изложението на отделен щанд бяха представени и български хранителни продукти от "V & G Commerce", която е голям вносител в Чикаго. Изложението в областта на услугите в хранително-вкусовата промишленост се организира всяка година от Националната ресторантьорска асоциация на САЩ.

Според г-н Лонг това, което прави българското вино по-специфично е горчивината. "Различно е, но това винаги е хубаво," допълни той. По думите му червеното вино е по-тежко отколкото е очаквал. "От това, което знам за климата в Източна Европа, очаквах да е по-ниско на киселинност и да е по-сладко." Около 200 дистрибутори и ресторантьори се спряха на българския щанд. Всички са единодушни, че BG виното е много добро. И когато техните клиенти ги питат дали да го предлагат на ресторанти и магазини, отговорът според Питър Калдън, който доставя вина в Ню Йорк, ще е категоричен: "Трябва да го купите. Виното е перфектно."

България участва на изложението по Оперативна програма на Европейския съюз. Родните винпроми вече са представили вината си в Ню Йорк. След Чикаго заминават за Филаделфия. Програмата включва участия на подобни събития за рекламиране на различни вина до 2016 г. Надеждата на организаторите от Министерството на земеделието е продуктът да се наложи на американския пазар. "Много народ мина през нашите щандове," каза Велизар Чаталбашев, който е производител от Асеновград. "Много интересни връзки създадохме. Казват ни, че съжаляват, че не са познавали досега достатъчно добре българските вина."

Ресторантьори от Африка също харесаха родните продукти и казаха, че независимо дали те ще се наложат на пазара на Запад, вината със сигурност ще са много търсени в Африка. Обика Остин има ресторант в Нигерия. "Виното е близко на вкус като това в Нигерия," каза той. "Искаме да видим дали може да работим заедно с българската страна." Неговият колега Джоузеф Одоба заяви, че ако нашето вино навлезе в маркета в Нигерия, то тогава със сигурност ще се наложи на целия континент. "150 милиона души да ти харесат виното това не е шега!", възкликна той.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news