»
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Църквата „Св. София" в Чикаго с нови стенописи

Художниците от България съчетават традиционен и съвременен стил

(05/15/13) Ако усещането за храм в „Света София" в чикагското предградие Дес Плейнс липсва, то е заради белите стени. След години умуване обаче това е на път да се промени.

От март трима художници от Пловдив работят по бъдещите стенописи в купола на църквата, разказва BG VOICE. Иконите ще се изпишат върху специално грундирано платно, след което ще се залепят върху стените на църквата и ще се довършат на място. „Прие се, че така е най-качествено и икономически рентабилно", каза Атанас Камешев, който е един от тримата професионалисти, на които им е поверена задачата да нарисуват стенописите. „Този начин на стенописване е особено подходящ за нови сгради, направени от бетон и гипсокартон."

Камешев и неговите колеги Ангел Китипов и Йовка Юрукова са сертифицирани от Светия синод на Българската православна църква. Това е задължително условие, за да се допуснат художници да рисуват икони или стенописи за църквата, каза отец Грую от „Св. София". „Пратихме оферта и на други художници, уточнява той. - Някой от другите оферти бяха към хора в САЩ, но тези от България и дадоха най-добри условия и работят по американски стандарт."

При изписването на купола на църквата ще се спази православният канон, казва отец Грую. В центъра на купола е Христос Пантократор. В пространството около Божия син са нарисувани четири серафима и четири ангела, които придържат купола и Христос.

Под ангелите е разположен орнаментален фриз, които разделя купола от подкуполното пространство, описва какво точно представляват стенописите Камешев. В подкуполното пространство, където са и прозорците, се разполагат 16 апостоли. Те са вписани хармонично по двама между прозорците и разположени в условно пространство, което представлява терен с леки ефирни завеси.

Камешев добави, че засега работата върви по план. Очертава се проектът да е завършен до 15 август - празника на Света Богородица. Тогава художниците ще пътуват до САЩ, за да може лично да залепят и довършат стенописите на място в църквата. Засега са изписани серафимите и част от ангелите. „Започнали сме и някои от апостолите", уточни Камешев.

Композицията включва под пояса с апостолите да има орнаментален фриз. Гамата, в която е издържана композицията, е съобразена с цвета на дрехите на светците и с преобладаващ небесносин тон за фон и ореоли.

Стилът на стенописите е съобразен с изискванията на Православната църква. „Стъпили сме на основата на най-добрите образци от византийската и българската иконописна традиция от периода ХІІІ-ХVI век. Даваме на канона съвсем деликатно съвременно звучене", добави Камешев.
Според него стенописта е изкуство, което е тясно свързано с архитектурната среда.

Пропорции, мащаб на фигурите и цветовата гама трябва да се съобразят с архитектурното пространство. Различните елементи като прозорци и купол искат точно и вярно разположение на фигурите, така че да не си пречат, а да се допълват. Мащабът и размерът на стенописите са много по-големи от иконите. От тук следва и по-различно отношение към формата и цвета на фигурите и пространството около тях.

Очаква се целият проект за новите стенописи да стигне, но не и да надхвърли $30,000. Това е направо евтино, казва отец Грую, в сравнение с това, което са предложили други художници. „Искаха $8,000 за едно изображение на Христос и $3,000 на ангел", уточнява той. Предстои благотворителна вечеря на 8 юни, събота, от 7 p.m. в църквата, на която да се съберат средства за стенописите. Програмата ще включва музика и танци, уверява отец Грую. Цената на билета е 50 долара, като всеки може да дари още. „Надявам се да съберем пари, добави той. - Както направихме, когато имахме нужда за новите стъкла."

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news