» Панчо Иванов
начало » Панчо Иванов
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Оплакаха Панчо в Дес Плейнс

Българинът загина на 29 години при тежка катастрофа в Шифорд, Луизиана


(05/08/13) Винаги весел, с най-лъчезарната усмивка и готов да помогне. Тези думи се чуваха най-често в църквата "Света София" в Дес Плейнс, където около 50 близки приятели на Панчо Иванов дойдоха, за да се сбогуват с него. Второ поклонение имаше на следващия ден. През сълзи те оставяха цветя на ковчега му и разказваха свои спомени с него. "Той е моето малко братче и винаги ме наричаше 'какче'," каза сестра му Даниела Михайлова, която за последно чува брат си по телефона само четири дни по-рано. "Последните му думи бяха: "Ще се чуем, когато се върна".


Панчо загина на 29 години при тежка катастрофа в Шифорд, Луизиана малко след полунощ на 30 април. Карал по магистралата I-20 точно на границата с Тексас. Заради станала по-рано катастрофа в насрещното платно, колите в този участък са се движели бавно. Камионът на Иванов се забил в друг камион пред него, защото не успял да спре навреме. Кабината му била обхваната от пламъци.

По-късно се налага спасителните екипи да я разрежат, за да извадят тялото му. Българинът е загинал на място. Разследването по тази смъртоносна катастрофа приключи. Запознати казват, че Панчо е бил разсеян, защото е писал съобщение на телефона си.


С бавни крачки, в шок, че повече няма да видят усмивката на младия мъж, приятелите му вървяха към отворения ковчег. Плачейки, те гледаха снимките на Панчо, като вече седмица след смъртта му все още не могат да повярват, че отсега нататък именно снимките ще са единствените им спомени за него.

"Той беше един от хората, на които бих се обадила, когато ми е най-тежко", споделя Ана Панделова. Най-скъпият й спомен с Панчо е когато малката й дъщеричка тича към него и му се хвърля на гърба. "Аз все й правех забележка да го остави малко на мира, а той отговаряше: "Г-жо Панделова, тя е на моя гръб. Аз ще се погрижа за това, ти не се бъркай."

"Както винаги добрите хора си отиват първи," казва Светломир Муздраков, който познава Панчо още от 2006 г., когато е живял в Ню Джърси. "Винаги беше готов да помогне във всякаква ситуация," добавя Светломир. "Такива хора не са много вече."

Панчо пристига в Америка на 22 години. Идва на студентска бригада и остава, за да търси по-добър живот. Прекарва четири години в Ню Джърси. Работи като шофьор и вале. Решава да се премести в Чикаго след като се разделя с дългогодишната си приятелка. Започва работа като водач на камион в транспортната компания A&B Trucking. Приятели на Панчо са отворили банкова сметка, в която се надяват да съберат пари, за да могат да изпратят тялото му в Димитровград. "Той трябва да се върне в България," казва Даниела. "Не може да остане тук."

Родителите на Панчо, които не са виждали сина си цели осем години, не успяват да дойдат, защото нямат визи. Заради почивните дни в България около Великден, не са ги допуснали дори до интервю. После са се отказали да пътуват, защото бабата на Панчо умира, а майка му също е болна.
Банковата сметка е в Citi Bank на името на Slavka Yanakiev. Номерът е 928235127. Routing номера е 271070801. Адресът на клона на банката е: 1210 S. Main Street, Lombard, IL 60148.

Поставена е кутия, в която се събират дарения, в двете български църкви в района "Света София" и "Свети Иван Рилски."

Христина Тишева

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news