» лекция
начало » лекция
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Лекция за комунизма в музея „Фийлд”

Книга разказва за същността на комунистическата диктатура

Нася Кралевска-Оуенс

(04/29/13)
Лекция „Миналото и неминалото”, организирана от The Field Museum и Американския научен център - София ще бъде изнесена от 17 часа в понеделник в зала 2 на музея „Фийлд” в Чикаго. Лекцията включва дискусия по теми от съвременната българска история и представяне на „Комунизмът в битка с демокрацията - България 1944-1997 г." (Communism vs Democracy: Bulgaria 1944 to 1997) от българския журналист и писател Нася Кралевска-Оуенс.

Лектори ще бъдат д-р Нора Димитрова Клинтън, съосновател и член на Борда на Директорите на Американския научен център, д-р Диляна Иванова и д-р Александър Сивилов, професор по съвременна история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Комунизмът в битка с демокрацията - България 1944-1997 г.” е разширен и осъвременен вариант на английски език на книгата „Без заглавие - Рушители и строители на България", издадена в София през 2001 г. и претърпяла оттогава четири издания. „Нямам думи да изразя възмущението си от злините, които шепа българи съзнателно и целенасочено са причинили на всички останали”, казва авторката Нася Кралевска-Оуенс. В изданието, въз основа на богат документален материал и многобройни интервюта, тя проследява драматичните събития в България по време на две революционни десетилетия - налагането на комунистическия режим в страната след 9 септември 1944 г. и опитите след 1989 г. за неговото събаряне.

Чрез английското издание, осъществено през 2010 г. от Американския научен център в София, Кралевска-Оуенс запознава чуждестранния читател със същността на комунистическата диктатура и с отражението й върху живота на българите. Автор на предговора му е професор Марк Креймър - директор на Програмата за изучаване на Студената война в университета Харвард.

Авторката е завършила немска филология и журналистика. Работила е като редактор в София. В Америка започва като университетски преподавател. Успоредно с това превежда романи, пиеси, разкази. След 1990 г. сътрудничи и на демократичния печат в България.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news