» Блумингдейл
начало » Блумингдейл
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Стара жп линия става въздушен парк

Железният път ще стане като „Хай лайн” в Ню Йорк, но по-зелен

В момента старата жп линия изглежда така.              Сн. bloomingdaletrail.org
Изоставена железопътна линия в Чикаго ще се превърне във въздушен парик. Проектът ще струва 46 милиона долара, а финансирането ще е с публични и частни средства, обяви кметът на града Рам Еманюел. Дарения за парка вече са направили различни корпорации, сред които Exelon, Boeing и СNA.


Изоставената линия "Блумингейл" в северозападната част на града ще се превърне в градини и велоалеи с обща дължина 2.65 мили, които ще преминават през четири квартала - Бъктаун, Уикър парк, Логън скуеър и Хумболд парк.

Старата линия ще се превърне в най-дългия издигнат парк в света, твърдят градските власти, чиято цел е така да се осигури допълнителна зеленина за пешеходците и велосипедистите. Според проекта въздушният парк ще има няколко входа и удобна връзка с обществения транспорт - автобуси, влакове и метро.

Изграждането на парка трябва да приключи през есента на 2014 г.

Идеята за него е лансирана от инициативна група "Приятели на Блумингейл", която работи за осъществяването му от 2003 г.
Изоставеният железен път се е ползвал до 1980 г. Проектът за преобразяването на жп линията в Чикаго неизменно се сравнява в прочутата "Хай лайн" в Ню Йорк - също бивш жп път, превърнат в парк за разходка. Проектантите в Чикаго обаче твърдят, че тяхната линия ще е много по-зелена. Освен това в "Хай лайн" карането на колелета е забранено, докато в Чикаго велосипедистите ще са добре дошли.

Ако проектът се окаже успешен, градските власти са решили да разширят въздушния парк на изток над река Чикаго и магистралата "Кенеди" и така да го свържат с други части на града и паркове.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news