» училища чикаго
начало » училища чикаго
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Последно: Затварят 54 училища

30 000 деца ще ходят на занятия в други квартали

(03/27/13) Стотици учители и школски работници излязоха на протест в центъра на Чикаго в сряда срещу планираното затваряне на 54 държавни училища.

Мярката ще бъде взета заради задаващия се бюджетен дефицит от 1 милиард долара.


Шествието на учителите започна на Daley Plaza и се насочи на север по ул. "Кларк Рандолф”. Очаква се демонстрантите да се отправят на запад към улица „Ласал” към кметството.

Протестиращите искат да се наложи пълен мораториум върху затварянето на училища.

Малко преди 17 ч. полиц;ията в Чикаго съобщи, че в демонстрацията участват между 700 и 900 дущи, а броят им се увеличава. Очаква се към протестното шествие да се присъединят ядосани родители, охранители, попечители.

Затварянето на училища е проява на страх и краен тормоз, коментира Карен Луис от учителския синдикат в Чикаго.

Ограниченията засягат 30 000 деца. Те ще бъдат разпределени в останалите школа в града, а за сигурността им се разработва спешен план, съобщиха местните власти.
„Overton е семейното училище.

Всичките ми пет деца са го посещавали. Шест от внуците ми също смятаха да отидат там. Това е като смърт в семейството, толкова е тъжно”, коментира Ирен Робинсън, на 48 г., от Чикаго.
Подтиквани от кмета Рам Емануел, училищните власти твърдят, че радикалната промяна драматично се налага заради намалелия брой на записани деца, демографските промени и натиска на бюджетния дефицит.

Данните за пазара на труда в САЩ напоследък са окуражаващи за частния сектор и националното ниво на безработица спадна до 7.7% - най-ниската ставка през последните четири години. Нещата обаче не вървят добре в публичния сектор, където много постове са изложени на риск, като тези в училищата.

От юли 2008 г. заради икономическата криза в държавните училища са били закрити около 361 000 работни места. Според Бюрото за трудова статистика, само през първите два месеца на тази година са били съкратени още 4 500 души. В същото време, в частния сектор са били създадени 412,000 нови работни места.

Парите, които държавата харчи за образование спаднаха до 19,8% през миналата фискална година. Техният размер никога не е бил под 20%.

Не е по-добра ситуацията и с федералното финансиране, което представлява 10 на сто от бюджета на държавните училища. Президентът Барак Обама предупреди, че съкращенията на бюджетни разходи от 85 милиарда долара през този месец ще доведат до още съкращения в сферата на образованието.

Белият дом смята, че федералните бюджетни съкращения застрашават работните места на 10 000 учители и помощен персонал. През миналата седмица образователните власти във Филаделфия одобриха затварянето на 23 училища през тази година, за да се спестят малко над 24 милиона долара. Много учители предприеха стачки заради предстоящите съкращения.

За много родители и деца затварянето на училища означава, че те ще бъдат изместени от познатите квартални училища и ще им се налага да пътуват много по-дълго до новото си школо. Мнозина от тях ще попаднат в квартали с враждуващи банди, което застрашава сигурността им.

Затова властите в Чикаго разработват спешен план, който да гарантира спокойствието на учениците. В „приемните” училища ще бъдат наети допълнителни служители по сигурността. Отделно в сградите ще бъдат монтирани камери за наблюдение, алармени системи и оборудване за безопасно влизане.

Програмата за сигурност ще струва около 8 милиона долара. „Тези пари могат да се използват, за да се спасят от затваряне 20 училища”, смята Джаксън Потър, координатор на учителския съюз в Чикаго.


Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news