» заявления избори 2013
начало » заявления избори 2013
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Пращаме и по куриер заявления за вота

Електронни формуляри ще приемат само през страницата на ЦИК


Едва 761 българи в Чикаго гласуваха за президент на изборите през 2011 г. 2203 души дадоха гласа си във Ветровития град на парламентарния вот през 2009 година.                                                                                 Снимки: архив 2011 г.
(04/01/13) Българските граждани, които са в щата Илинойс и искат да гласуват на предстоящите на 12 май парламентарни избори, вече могат да подават заявления за гласуване.


Има възможност на подаване на заявленията и по електронен път, но само през сайта на ЦИК на адрес:

https://www.cik.bg/register

Подадените заявления на електронните пощи на дипломатическите и консулските представителства в САЩ и Канада няма да се считат за валидни, посочиха от ЦИК.

Другите начини за подаване на заявленията са в писмена форма по пощата или лично на гишетата на консулските служби и посолството ни във Вашингтон.

Всеки желаещ да гласува подава отделно заявление, което подписва саморъчно. В един формуляр може да бъде вписано само едно лице.

За да се отвори избирателна секция в щата, трябва да се съберат поне 100 заявления за гласуване, а крайният срок за това е 11 април.

Само там, където има български дипломатически представителства, изискването е 20 заявления. Но от консулството в Чикаго обръщат внимание, че различните предградия на големите градове са отделни административни единици. Т.е. за секция в Дес Плейнс трябва да се съберат поне 100 заявления и още толкова за Арлингтън Хайтс или Маунт Проспект.

За да се разкрие втора секция, трябва да бъдат подадени 1,000 заявления.

Молбите са по образец, който може да изтеглите оттук: http://www.mfa.bg/uploads/images/Prilojenie_21_Zajavlenie.pdf

Подават се лично в консулствата по места или по пощата.

Предсрочните парламентарни избори са на 12 май, неделя. На последния вот за президент в САЩ и Канада гласуваха по-малко от 3 хиляди души в 16 избирателни секции.

Българите, които живеят в в Чикаго, Спрингфийлд, Рокфорд, Аурора, Пеория, Куинси или други населени места в щата Илинойс, могат да подават заявления и да получат информация за предстоящите избори в генералното консулство на Република България в Чикаго:

Адрес: 737 North Michigan Ave., suit 2105, Chicago, IL 60611, USA
Тел.: +1 312 867 1904
Факс: +1 312 867 1906
E-mail: Consulate.Chicago@mfa.bg


Пак в консулството ни в Чикаго заявления ще могат да подават и българите, които живеят в щатите Колорадо, Айова, Индиана, Канзас, Мичиган, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота, Охайо, Южна Дакота, Уисконсин и Уайоминг. 

Правила за подаване на електронно заявление до ЦИК

Електронното заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия се подава до ръководителя на дипломатическо или консулско представителство на Република България на адрес: https://www.cik.bg/register

В заявлението трябва да се посочат лично име, презиме и фамилия. Те се изписват на кирилица, с големи и малки букви, интервал и средно тире, както са вписани в документа за самоличност.  Посочва се единният граждански номер, както и вида на документа за самоличност - лична карта или паспорт.

Гласоподавателят отбелязва вида на документа за самоличност с кликване върху празното кръгче срещу съответния вид. Вписва се номерът на документа за самоличност - в полето с дължина от 9 символа заявителят вписва само цифрите на номера.

Отразява се и датата на издаване - в полето с дължина от 8 символа се изписват с цифри последователно датата, месеца и годината на издаване. Посочва се и кой орган е издал документа, като това става от падащото меню.

Друга необходима информация в електронното заявление е постоянният адрес в Република България по лична карта, адресът на пребиваване в съответната държава, както и селището, в което заявителят желае да гласува в САЩ и Канада.

Трябва да се впише номерът на мобилния телефон, заедно с кода на държавата. 

Един номер на мобилен телефон може да бъде посочван в не повече от 4 броя отделни електронни заявления.

В заявлението се добавя изображение на цифрово съдържание (Captcha) - в полето заявителят вписва цифрите от изображението.

Всички полета на от буква „а" до буква „к" на електронното заявление са задължителни за попълване.

Заявителят получава на посочения номер на мобилния си телефон безплатно SMS-съобщение с уникален код, който се вписва в последното поле под полето по буква „к".

Така се потвърждава изпращането на електронното заявление.

Срок за подаване на електронното заявление за гласуване в САЩ и Канада е до 24,00 часа българско време на 11.04.2013 г.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news