» Българин джиу-джицу
начало » Българин джиу-джицу
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Българин шампион по джиу-джицу

Трима от общо шестима нашенци се разписаха с медали


(03/19/13) Българинът Любомир Цинцев от клуб "Алаянс" спечели златен медал в категория до 88 кг на зимното първенство по джиу-джицу в Чикаго, съобщи в. BG VOICE.

Състезанието, което се проведе на 9 и 10 март в Chicago State University, е регионално и се организира от най-престижната асоциация в този спорт - Международната федерация по бразилско джиу-джицу.

Това е първото събитие, организирано от федерацията, в което Цинцев взема участие.


„Не бяха леки мачовете, каза призьорът. - Добър контрол имаха на земята и на стойка, особено последният, когото бих." Цинцев победи Брад Шмайкли, който е многократен златен медалист в различни стилове на джиу-джицу на няколко регионални първенства. „Явно обаче българският дух е доста по-силен", добави Любомир.

Тъй като в неговата категория имаше доста участници, Цинцев трябваше да играе четири мача за златния медал. Любо печели 200 точки, за да се издигне в световната ранглиста, но понеже тренира едва от месец, е все още е на дъното на таблицата. Той се подготвя за състезанието от около четири седмици, а и това му е все още хоби.

Любомир е от три месеца в Чикаго и работи за частна фирма, която се занимава с дизайн на алуминиеви детайли.

Още двама българи си тръгнаха с медали. Владимир Коцев, също от клуб "Алаянс", спечели сребро в категория до 94 кг и 150 точки за световната ранглиста. Той загуби от Николас Дайтч. Двамата имаха равен брой точки след края на борбата. Бронзовото отличие в категория до 70 кг и 100 точки взе Адриан Ангелов, който има син колан.

Силната страна на Любо бяха хвърлянията на земята, за което се даваха две или три точки. Това се оказа лесно за него заради опита му в джудото. Цинцев тренира този спорт от 2009 г. „Един мой приятел и колега от НСА, Димитър Павлов, който се занимава професионално с джудо, ме запали и това е благодарение на него, добави Цинцев. - Той ми даде доста добра основа."

Джиу-джицу идва от джудото, като основната разлика по думите на треньора на Цинцев - Айзък Ригс, е това, че след като те съборят на земята, борбата продължава. В джудото ти дават точка и се почва наново.

Любо е в залата за тренировки „всеки път, когато може", което е четири пъти в седмицата. „Вече сигурно не мога да живея без този спорт, каза той. - Голяма зараза е." Сега предстоят по-усилени тренировки и още състезания, в който нашето момче се надява на „още по-трудни противници от по-горен клас". Само че по-горният клас е син колан, който се взема обикновено след минимум година и половина сериозна подготовка, а и треньорите са тези, които решават да дадат по-високата степен на състезателите.

„Има още какво да научи, за да вземе син колан, но той е много добър", казва треньорът Ригс и добавя, че ако Любо спечели следващото първенство, което е едно ниво по-добро, може и да му даде син колан. „Но това не му го казвам, защото е лош късмет."

Христина Тишева

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news