» Българка 2012
начало » Българка 2012
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Пловдивчанка от Чикаго стана “Българка на 2012”

Иванова отличена за усилията си българските деца в Чикаго да изучават своя роден език и култура и да запазят българското си самосъзнание


(03/08/13) Пловдивската учителка Боянка Иванова, която е директор на българското училище „Джон Атанасов” в Чикаго, бе обявена за “Българка на годината 2012”. На тържествена церемония в Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в петък педагожката получи статуетка и диплом от Държавната агенция за българите в чужбина.

Боянка Иванова живее в Чикаго от 1995 г. Завършила е Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, специалност руска филология и английски език. В България е работила 14 г. като преподавател, училищен директор и заместник-директор. В Америка практикувала като учител в държавно американско училище.

Иванова от години се бори за възможността българските деца в Чикаго да изучават своя роден език и култура и да запазят българското си самосъзнание. През 2000 г., заедно с едно с Елена Липкова, създава първото българско лицензирано училище в САЩ, което вече носи името на Джон Атанасов.

Педагожката е един от основателите на създадената в Пловдив Асоциация на българските училища зад граница, която обхваща над 200 училища по цял свят - в Бразилия, Китай, Дубай, Кувейт.

По нейна инициатива се прави изследване за живота на българските емигранти в Чикаго, на основата на което е създадена документалната лента “Гурбетчийство или емиграция - орисия или съдба на българите”. Филмът бе прожектиран в рамките на Фестивала на Чикаго в София.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news