» Трети март Чикаго
начало » Трети март Чикаго
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Развяхме българското знаме за 3 март в Чикаго

Една шепа хора дойдоха за протеста във Ветровития град

(03/03/13) Около 250 българи наблюдаваха издигането на българското знаме в даунтаун Чикаго. За седма поредна година в неделя трибагреникът бе издигнат до американския флаг по случай 135-годишнината от Освобождението на България.

По време на церемонията, националният химн озвучаваше площада "Daley Plaza." Българската общност бе поздравена от генералния консул в Чикаго Симеон Стоилов. Кметът на града Рам Емануел, губернаторът на щата Илинойс Пат Куин и главният прокурор на щата Лиса Мадиган изпратиха поздравителни писма.
Празникът продължи с народни танци, песни и стихотворения, които учениците от българските училища Чикаго бяха подготвили.

Сред дошлите да празнуват националния празник на България имаше и чужденци.

Традицията по издигането на трибагреника в Чикаго бе подновена през 2007 година. Историята й започва половин век по-рано. През февруари 1960 г. група българи се срещат с тогавашния кмет Ричард Дж. Дейли. Впечатлен и разчувстван от историята на България, той издава прокламация, с която обявява 3 март за Български ден в Чикаго. През 2006 г. денят е вписан в официалния календар на града в знак на уважение към българската общност в града, която е и най-голямата българска диаспора в САЩ.

Докато българската общност във Ветровития град празнуваше годишнината от Освобождението, едва десетина души се събраха на обявения протест в знак на солидарност с вълненията в родината. Те се събраха пред българския център „Родина”. Половината си тръгнаха 15 минути след обявеното начало, обезкуражени от това, че „никой не е дошъл”.

„Няма място за празнуване, когато в България всеки се мъчи в момента, а ние да отидем да играем хора," каза Станислав Николов, който повече от 10 години живее в САЩ. „На какво да се радваме? Празник ще е, когато помогнем да променим България, а не сега да празнуваме нещо, което не съществува."

Коментирай

Браво на истинските Българи че издигнаха трибагреника в Чикаго-на святата ни държава на този свят празник.Но жалко за България че целият български народ е ПОД ДЕПУТАТСКО РОБСТВО ОТ 23 ГОДИНИ - И прогони решителните;умните;и учени хора да стачкуват ; празнуват за вековната и свята БЪЛГАРИЯ.
( Красимир @ 2013-03-20 15:54:28 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
07/24/2019
Анна, Янa, Eнko
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news