» Протести
начало » Протести
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Протести за 3 март в Чикаго и Торонто
Българите тук подкрепят исканията на сънародниците си за по-добър живот

Българите в Дания направиха погребение на политическите партии
Ясен Дараков

www.BG-VOICE.com

(03/01/13) Протести ще бележат националния ни празник 3 март в Чикаго и Торонто, научи BG VOICE. На същия ден и в България ще има голям протест по подобие на този от 24 февруари. Макар и с малко закъснение имигрантите в Северна Америка ще се присъединят към исканията за по-добър живот на сънародниците си в България. Миналата неделя, когато беше големият протест в България, десетки емигранти по целия свят също излязоха пред нашите посолства. Тогава в редакцията на вестника се получиха много питания дали подобни прояви ще има и тук.

В Чикаго протестът ще е на в неделя, 3 март, от 1 ч. РМ пред българския център „Родина“ на N. Cumberland Ave в Норидж. Малко преди това пък в центъра на града за пореден път ще бъде издигнат националният трибагреник в Daley Center.Тържеството е по повод 3 март (виж карето). Организаторите очакват да привлекат за каузата около 200 души, но до вторник вечерта все още не бяха оповестили детайлите в социалната мрежа facebook, а информацията се носи само от уста на уста сред общността.

Във Франкфурт пък българите се събраха пред сградата на общината и извиха хоро
Българите в Торонто са малко по-организирани. Тяхното събитие също е за неделя, 3 март, и ще започне от 10 ч. сутринта. Мирната демонстрация, както те я определят, ще е пред българското консулство в Торонто с адрес 65 Overlea Blvd, Toronto, ON, M4H 1P1. „Нека отбележим Деня на Освобождението на България и същевременно да покажем съпричастност с проблемите и желанията на голяма част от българския народ за по-добър живот в България“, пише във facebook страницата на събитието.


BG VOICE ще има екипи и на двете събития, за да следим в реално време какво се случва там.
Миналата неделя подобни събирания имаше в Париж, Брюксел, Франкфурт, Виена, Лондон, Манчестър и др.
В английския град Манчестър български студенти се събраха на централния площад Albert Square, за да покажат своята подкрепа и съпричастност към това, което се случва в България. „Протестът ни е под наслов на думите на Левски: “Дела трябват, а не думи.” и “НЕ подкрепямe никоя политическа партия – подкрепяме промяната в начина на управление в България”, разказа Станислава Антова, цитирана от offnews.

Пламен Вакрилов, един от организаторите, сподели своите виждания: “Аз лично подкрепям идеята за промяна на модела на управление. Много години поред нещата не са както трябва. Аз искам да се върна в България и да се реализирам, а за жалост нямам тази възможност… А много бих искал!”

“Крайно време беше да покажем, че ние като народ можем да контролираме собствената си съдба и да премахнем като лекета тези, които се опитват да ни прецакват”, казва Константин Колев, докторант по политически науки.
Протестите в България подкрепиха и българите, живеещи в Лондон. Те носеха плакати с надписи „Да си върнем България” и „We are with you”.

50 души се събраха пред катедралата „Нодр Дам” в Париж, за да покажат съпричастност с протестите в България. „Нека нищо не ни отказва по пътя към промяната! Париж е с България”, пишеше на плаката, който издигнаха.
Българи, живеещи в Брюксел, излязоха пред българското посолство в знак на съпричастност със случващото се в родината. Те носеха плакати с надписи „We want change” и „Пламене, не се предавай”, с който изразяват подкрепата си към самозапалилия се пред община Варна Пламен Горанов.
„Не на апатията” беше надписът, който носеха българите във Виена, които също излязоха да подкрепят сънародниците си.

Вдигаме знамето на 3 март в Daley Center
За поредна година българският трибагреник ще се развее гордо в центъра на Чикаго. От генералното ни консулство са организирали автобуси, които да превозят децата от родните училища до центъра на града.

Не пропускайте церемонията в деня на националния ни празник 3 март, неделя, пред Дейли център (Richard J. Daley Center, 50 W. Washington Str., Chicago, IL 60602). Предвидена е и културна програма.
В духа на националния празник БПЦ „Св. Иван Рилски Чудотворец” отправя покана за провеждането на панихида за всички геройски загинали за Освобождението на родината с начало 3 ч. РМ.

Церемонията по вдигането на трибагреника всъщност има дълга повече от 50-годишна история. През февруари 1960 г. група българи се срещнали с тогавашния градоначалник Ричард Дж. Дейли (баща на предишния кмет Ричард М. Дейли) и му разказали за 5-вековното турско иго и освобождението на България след това. Трогнат от историята на нашите съотечественици, Ричард Дж. Дейли издава прокламация, с която обявява 3 март за Български ден в Чикаго. Всяка година по времето на неговия мандат на тази дата над кметството наред с американското знаме се е издигало и българското в знак на уважение към българското общество във Ветровития град. Докато беше кмет, Ричард М. Дейли възстановява традицията, поставена от баща му.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news