» Дървеници в Чикаго
начало » Дървеници в Чикаго
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Внимание! Дървеници
Чикаго No. 1 по брой на сигнали за проблеми с кръвосмучещото насекомо

Христина Тишева
www.BG-VOICE.com

(02/07/13) Най-българският град в САЩ оглавява класация, с която никой не се гордее. По данни на „Оркин” - компания за контрол на вредители, Чикаго е пръв по проблеми с дървениците (т.нар.beg bugs). Служителите на фирмата са били най-заети във ветровития град, отговаряйки на сигнали на граждани. „Единственият начин да се отърва от тях беше да се преместя”, казва Лора Димитрова, която е имала проблеми с насекомите, докато живее в комплекса Edgewater допреди година. „Бяха на матрака, на дивана, по хавлията съм ги виждала, добави тя. - Като се стопли, се качиха на тавана и излизаха от фугите на паркета.” Димитрова казва, че е опитвала всичко - от пръскане до викане на специална фирма. „До два-три дни се връщаха и така си ме хапаха осем месеца. Накрая оставих всички мебели и половината си дрехи там.”

Подобни са преживяванията на много изпатили от паразитните насекоми. Един от другите големи комплекси, където живеят много българи –

The Pavilion, също стана жертва на нашествието

на хапещите гадинки. Те се хранят с кръв, но могат да издържат няколко месеца, без да са всмуквали и капка. По информация на Центъра за контрол и превенция на болестите (CDC) дървениците не би трябвало да се считат за медицински проблем или за опасност за здравето, тъй като не разспространяват болести. Проблемите, които причиняват, са загуба на сън и сърбеж след ухапване. „Като ужилване е, казва Димитрова. - Имах лилави петна по ръцете, синини направо. Почнах да се чеша. И по лицето са ме хапали”, уточни тя. Силното чешене може да увеличи шанса от инфекция на кожата.

Още през 2009 г. от неправителствената организация „Safer Pest Control Project” предупреждават администрацията на Чикаго, че проблемът с дървениците няма да се реши нито бързо, нито лесно, но градът все още няма подробен план за действие. На 29 януари тази година трима общински съветници участваха в публична дискусия за съставянето на наредба за справяне с насекомите и образоване на гражданите. Те ще я внесат в общинския съвет на Чикаго. Засега няма точна дата кога ще се случи това.

От „Оркин” не уточняват кои райони на Чикаго са най-засегнати. Според сайта на “The Bedbug Registry”, където хора сигнализират за проблеми с дървеници, най-проблемните райони са търговската част и на север към района на Съмърдейл.

За да се отърват от тях, хората разчитат предимно на препарати, купени от магазина, на фирми, специализиращи в унищожаването на дървеници, или както Димитрова и много други - просто смяна на жилището и на всички мебели.

Дървениците са тъмнокафяви, големи между 2 мм и 7 мм, или колкото ябълково семе. Възпроизвеждат се много бързо. Не се разпознават лесно, докато вече не са големи. Яйцата им са малки и бели, приличащи на ориз. Живеят не само по матраци, а и в гардероби, куфари, дивани, сгънати дрехи. Разпространяват се най-вече когато хората пътуват. След Чикаго в класацията по брой на сигнали за дървеници са Детройт, Лос Анджелис, Денвър и Синсинати. Ню Йорк е на 10-о място, Бостън – на 22-ро.

Може да съобщите за дървеници в дома си, като се обадите на телефон 311 или попълните формуляр на сайта на Department of Buildings.

 

Как да разпознаем, че сме нападнати
Ухапването прилича на това от комар или бълха.
Леко зачервена кожа.
Подутина, която сърби и дразни кожата.
Матракът има леко мухлясала миризма.
Проверете сгъвката на матраците и чаршафите.

Как да се предпазим
Често проверявайте за гнезда на дървеници.
Не купувайте ползвани матраци.
Огледайте всички пукнатини и цепнатини по стените и пода.
Какво да правим, ако намерим дървеници
Изперете дрехи и спални комплекти на висока температура.
Минете с прахосмукачка всички повърхности, на които сте забелязали дървеници.
Обмислете повторно боядисване на мебелите.
Обадете се на наемодателя, за да повика фирма, специализираща в унищожаването на паразитните насекоми.
Избягвайте да се чешете дори и да ви сърби.
Преместете леглото, така че да не докосва стената.

Правила за изхвърляне на заразени мебели и матраци
Не ги оставяйте на тротоара, тъй като дървениците често се разпространяват, след като хората вземат неща, оставени там.
Направете мебелите, които оставяте, неизползваеми.
Увийте ги с найлон и ги запечатайте.
Изчистете ги с прахосмукачка.
Напишете с големи букви, че матракът или мебелите, които изхвърляте, имат дървеници.
Обадете се в дирекция “Управление на отпадъците”, за да дойдат и да вземат мебелите.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
07/24/2019
Анна, Янa, Eнko
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news