» Имиграционни
начало » Имиграционни
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Шофьорски книжки за хората без статут в Илинойс

Ясен Дараков

www.BG-VOICE.com

(01/10/13) Хората без легален статут в Илинойс вече ще могат да си извадят шофьорски книжки, след като във вторник щатският Конгрес прие такъв закон. Очаква се губернаторът Пат Куинс да го подпише до дни. Изискването ще е да могат да докажат, че са живели поне една година в щата.

Около 250 000 имигранти без документи в щата ще могат да се възползват от новия закон според политиците. „Този закон ще направи пътищата в Илинойс по-безопасни и ще спаси животи”, каза конгресдамата Елизабет Хернандез (Д), която е една от вносителките на законопроекта. Освен това ще спести пари. 64 милиона долара са щетите всяка година от катастрофи с участието на нелегални имигранти без застраховки според статистиката на Илинойската коалиция за правата на имигрантите и бегълците (ICIRR). Щетите се покриват от увеличените застраховки на всички останали шофьори.

Според закона хората без документи ще получат 3-годишни шофьорски книжки, каквито в момента се издават на чужденците, които са на посещение в Илинойс. С документа няма да може да се купува оръжие, да се регистрира за гласуване или да се пътува със самолет. Временната шофьорска книжка няма и да е повод полицаите специфично да таргетират нелегалните имигранти. Таксата ще е 30 долара като за нормална книжка, а след първата година програмата ще се самоиздържа според бюджетния офис на щатския Конгрес. Имигрантите ще могат да кандидатстват във всеки DMV офис, но молбите ще се разглеждат само на едно място – вероятно в Спрингфийлд. Освен доказателство, че живят от 1 година в щата, кандидатите ще трябва да носят валиден паспорт от тяхната страна и застраховка за колата. Те ще бъдат снимани, но няма да дават отпечатъци.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news