» Българска общност в Чикаго
начало » Българска общност в Чикаго
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Павел и Румен Вълневи: Крепостта на българската общност в Чикаго
Братята създават първата българска телевизия онлайн с новини, предавания, филми

От ляво на дясно: Павел Вълнев; проф. Лъчезар Димитров; Иван Абаджиев; Румен Вълнев и проф. Лозан Митев
Пролетина Николова
www.BG-VOICE.com

(12/24/12) „Искам да благодаря на спонсорите - братята Румен и Павел Вълневи, за тяхната подкрепа, без която това събитие нямаше да бъде възможно“. Дали събитието е концерт-спектакъл, дали е турне на „Комиците“, дали е турнир по повод 80 години от създаването на Българската федерация по борба, това изречение винаги се чува.

Българската общност в Чикаго нямаше да е с толкова богат живот, ако Вълневи не го поддържаха такъв. Благодарение на тях българите имат възможността да организират концерти, да канят известни наши актьори, да се срещнат със спортни легенди като олимпийския шампион по борба от 1996 г. Валентин Йорданов и треньор Nо1 на века Иван Абаджиев, да сформират футболни и волейболни отбори и да участват в турнири. За втора поредна година имаха възможност да се срещнат на събор, който Вълневи организират. Миналата година се събират около 6000 души, а през 2012-а - двойно повече.

„Подкрепата на Вълневи е повече от чисто финансова”, казва Ирина Гочева, художествен директор на танцов ансамбъл „Хоро“. „За мен е по-важно, че аз извън България мога да помогна, за да могат българският танц и фолклор да се предават на младите хора.” „Хоро” събира стотици гости на свои представления, последното от които беше галаконцертът „На мегдана,” за който Вълневи са помогнали с близо 10,000 долара. За 10 години, откакто ансамбълът съществува, „износихме носиите, които имаме в гардероба,” казва Гочева. „С помощта успяхме да ушием нови носии. Сега сме нови и по-интересни. Имахме нужда от това.”

Благодарение на Вълневи ансамбъл „Българе” зарадва сънародниците ни в САЩ и Канада със своя спектакъл „България през вековете.” Ансамбълът изнесе 8 концерта, като в Ню Йорк представлението се състоя на най-известното авеню в света на музиката и театъра - Бродуей. Събитието бе под патронажа на президента Росен Плевнелиев, който развя трибагреника в Чикаго след спектакъла. Тогава основателят на „Българе” Христо Димитров заяви: „Страхотно е, че има хора като собствениците на „Америфрейт” Павел и Румен Вълневи, които да направят възможно такъв голям ансамбъл с мащабен спектакъл да бъде видян и в Америка.”

Организираният от „Америфрейт“ български събор тази година събра 12 хиляди души заедно с актьорите на Слави
„Българският фолклор е уникален и трябва да го запазим”, казва Гочева. „Те правят това възможно.” Вълневи помагат на „Хоро” да изнесат концерт в Бостън и да участват в първия български съвместен фестивал в Ню Йорк. Индиректно, те помагат на хилядите българи, които живеят там, да се насладят на българското мило и родно.

Вълневи не се раздават само за култура. Николай Василев е един от организаторите на честването на 80 години Българска федерация по борба – най-успешната българска спортна институция за момента. „Вълневи дадоха шанс на това събитие да се състои”, казва Василев. И не само това. В началото на годината той организира и празник по повод 70 години Национална спортна академия, когато най-успешният треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев идва по специална покана. За тридневното събитие Вълневи допринасят с близо 15,000 долара. За юбилейния турнир по борба, специално за който дойде и президентът на федерацията по борба Валентин Йорданов, те даряват 10,000 долара.

През последните две години Вълневи са основните спонсори на български училища. Боянка Иванова е директор на „Джон Атанасов”. „Те винаги са били отзивчиви и благоразположени към нуждите на училището”, казва тя. Братята са сред главните спонсори на Форума на българските училища и подкрепящите ги организации в САЩ. Форумът бе историческо събитие, защото се взе решение училища зад граница да се финансират по министерско постановление, а не по програма. „Форумът даде трибуна за тези решения, които иначе щяха да се забавят”, казва Иванова. „На път сме да влезем в Закона за народната просвета”, казва тя. „Законова обвързаност дава по-голяма стабилност.”

Павел и Румен Вълневи с посланика ни в САЩ Елена Поптодорова и бившия американски амбасадор Джеймс Уорлик
За форума, на който идват 130 участници от 27 български училища в 13 щата, както и още няколко от Англия, Франция, Германия и България, Вълневи дават 5,000 долара.
Толкова дават и за юбилейното тържество на училището - 10 години откакто получават лиценз за издаване на удостоверения. Наеми за зала, пари за техника и озвучаване ги плащат те. „Трябва да се адмирират всички наши бизнеси и хора, които на добра воля отчитат , че спонсорството движи общността ни напред”, заяви Иванова.

Освен с пари Вълневи помагат и с техника. Даряват 22 таблета, които училището използва за мултимедийни уроци. Учебниците вече са в електронен вариант, а децата ги четат онлайн. „С помощта си те допринасят и за качеството на учебната дейност”, казва Иванова.
Двамата помагат за съществуването на половината български футболни отбори и на двата волейболни отбора в Чикаго. Петър Колев е треньор на „Чикаго Юнайтед,” който достойно представи България и завърши на второ място във волейболната лига за аматьори. Отборът сега играе за купата, като в петък ще се изправи срещу другия български отбор, BG Team, на полуфинал. „Ние съществуваме благодарение на братята”, каза Колев. „Не го познавах, когато отидох при Павел Вълнев. Не се подвоуми да помогне. Той беше единственият, който не каза: „Толкова ли си закъсал, че идваш за пари.“
Вълневи, които са собственици на транспортната компания „Америфрейт системс”, ще продължат да поддържат българската общност извън граница сплотена с първата българска телевизия в САЩ – BITelevision. Програмата ще включва новини, предавания, филми, сериали и музикални програми. Телевизията все още набира екип. За повече информация посетете сайта www.bitelevision.com.

Чрез безплатния канал онлайн българите в чужбина ще имат възможност да останат близки до родината. С телевизията Вълневи създават още един начин за изграждането на още по-силна българска общност зад граница, а проектът се очаква да стартира в началото на новата година.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news