» BG църкви
начало » BG църкви
сподели във  Facebook  Svejo.net 
РЕШЕНИЕТО ЗА „СВ. ИВАН РИЛСКИ”
Ноцков и ОСА остават в контрол, Иванов ще обжалва
„Това дело беше тероризъм”, коментира скандалният свещеник. „Загубата е за всички българи”, смята проф. Георги Иванов

През април м.г. BG VOICE събра отец Ноцков и Георги Иванов в опит да изчистят различията си. Но дори и съдебното решение няма да сложи край на враждата.
Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

(08/01/12) След 7 години дело съдебното решение за църквата „Св. Иван Рилски” в Чикаго е на път... обратно към съда. „100% ще обжалваме това решение. Има неща, които са пропуснати”, каза пред BG VOICE бившият президент на църквата Георги Иванов, който беше главният ищец по делото. „Съдията не взе под внимание всички неща. Той даде най-много време за показания на попа, който най-много лъга. Не даде достатъчно думата на първия президент Петър Цалов, който е бил с групата, която е основала църквата. На тази първа среща е присъствал и митрополит Кирил. Аз им дадох помещението на моята детска градина. Събрахме се около двайсетина души, а попът каза, че били към 50-60, даже 100. Тези показания на Петър Цалов не бяха взети под внимание от съдията.”

Именно тази среща през февруари1996 г. защитата сочи като основополагаща на новия храм и тогава е взето решението „Св. Иван Рилски” да стане част от българския диоцез към Американската православна църква (ОСА). Явно съдията по делото Джакобиъс е приел версията на защитата, защото в заключението си ясно посочва, че има достатъчно доказателства, че чикагският храм е част от ОСА и затова той ще приложи доктрината за въздържание, която най-общо забранява на гражданските съдилища да се месят в църковните въпроси. Ето и точния текст от решението: „...based on the review of the evidence and analysis of the law, this Court finds that it must invoke the religious abstension doctrine in this case and refrain from imposing the Court's determination in the governance of St. John of Rila Bulgarian Orthodox Church. Deendants may govern St. John of Rila under the hierarchical jurisdiction of the Bulgarian Orthodox Church Diocese of the United States of America and Canada."

Решението определено е в полза на скандалния Валентин Ноцков и групата ответници с него. „Научих за решението на съда от BG VOICE, не съм го чел още. Нашият адвокат е в отпуска", каза отец Ноцков. „Това не беше дело, а тероризъм, стрес за живота на църквата. С парите, които се похарчиха за адвокат, щяхме да постигнем много неща за подобрения в църквата. А моралната щета беше насочена основно срещу мен.”
Според проф. Георги Иванов, който беше сред ищците (авторът на книгата за църковните общини, а не бившият президент), решението на съда е загуба за всички българи, а не лично за тях.

Основните различия между двете страни са дали „Св. Иван Рилски" да бъде към Българската православна църква (БПЦ) или към т.нар. български диоцез към американската (ОСА), както и дали отец Валентин да запази позицията си. Противниците му твърдят, че той не е каноничен свещеник след разпопването му от БПЦ. Георги Иванов и групата около него настояваха за ново отчетно-изборно събрание и възстановяване на членството на изгонените през 2006 г. около 40 членове на „Св. Иван Рилски”.

Пред BG VOICE Ноцков отново заяви, че е каноничен свещеник. „От 22 години съм гражданин на САЩ, пенсиониран съм в България от БПЦ. А писмото от неврокопския митрополит Натанаил ясно и категорично казва, че имам право на три месеца платен отпуск. А той знаеше, че идвам в САЩ при митрополит Кирил. Във втората част на писмото той казва, че съм канонично равноположен свещеник и имам право да служа с всички православни архиереи в Америка.”
Думите му са лъжа, контрира Георги Иванов. „Той е излъгал, че идва тук в отпуска, а не да работи. Ноцков е един лъжец, който си нямаш представа. Аз такъв човек не съм виждал.”

Сега, когато решението на съда е ясно, Ноцков обещава, че ще го изпрати на епархийния съвет, откъдето

ще насрочат ново отчетно-изборно събрание.

Такова не е имало повече от 6 години. „Епархийният съвет се въздържаше да го назначи, докато не приключи делото”, обясни Ноцков.

„Какво ще е това общо събрание”, възмущава се обаче Г. Иванов. „С кои членове ще го направи? Има само 20-25 човека, негови хора. Всички останали са изгонени. Тогава бяхме 160 човека членове. .. Затова според нас най-справедливо беше да има събрание и избори точно както разпореди съдът преди 10 години в делото на „Св. София” (тогава Ноцков пак беше ответник - бел.ред.).

Засега храмът „Св. София” остава към ОСА. „Още покойният епископ Кирил искаше да основем такава църква в Чикаго към неговия диоцез. Всичко беше спокойно до неговата смърт, после станаха тези конфликти, които бяха създадени нарочно”, коментира още Валентин Ноцков. Противниците му твърдят, че ще загубим църквата като българска, а от ОСА ще назначат американски свещеник. В типичния си стил Ноцков успокоява слуховете: „ Нали знаеш поговорката – който си има брада, има си и бръснач. Ще си остане българска православна църква, с български свещеник, който ще си поеме нещата, когато дойде времето.”
А дали е възможно помирение между двете страни. „ Бяхме като братя, близки приятели, когато купувахме църквата – имаме толкова снимки, снимки”, спомня си Георги Иванов. „На никой от тези хора не съм направил нищо. В църквата има много красив израз – покаяние. Ако пожелаят да се покаят, но от сърце, са добре дошли. Аз съм свещеник и съм загрижен за техните души. Свещеникът е пастир, той е загрижен за всички еднакво. ”
Още по темата – в специалната секция на www. BG-VOICE.com.
Коментирай

The answer of an exeprt. Good to hear from you.
( Taron @ 2012-09-01 01:36:47 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news