» НАТО 2012
начало » НАТО 2012
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Протестиращи в схватка с полицията

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

Десетки арестувани и ранени протестиращи маркираха първия ден от срещата на лидерите на НАТО в Чикаго. Пред „Макормик Плейс” хиляди демонстранти влязоха в директен сблъсък с полицията. Поне 60 души бяха арестувани в неделя, десетки ранени, някои по главите от полицейските палки, според адвокатска група, която помага на демонстрантите. Четирима полицаи са също ранени, а един е намушкан в крака.

Организаторите очакваха около 50 хиляди души. Всъщност този протест се ръководи от бивши ветерани на американската армия, които в края на протеста ще връчат своите медали за вярна служба на лидерите на НАТО в „Макормик Плейс“. Не е ясно всъщност дали някой представител на алианса ще излезе да ги посрещне, но с този жест те искат да покажат, че тези медали не значат нищо за тях.

По данни на полицията в протеста са се включили едва около 2 хиляди души. Техните искания бяха много разнообразни – от повече пари за борба със световния глад, връщане на американските войници по домовете до пакистанци, които искат спирането на атаките с безпилотните самолети над тяхната страна.

„НАТО убива хиляди невинни хора с безпилотните си самолети в Пакистан”, казва един пакистанец, който живее в САЩ. „Пакистан е загубил 70 милиона долара от търговия и над 50 хиляди невинни жертви на самоубийствени атентати и операции на НАТО. Ето защо ние сме срещу НАТО – те трябва да напуснат Пакистан и Афганистан”, казва мъжът.

Лиз от Синсинати е дошла специално за протеста в Чикаго. Според нея политиците използват страха, за да харчат парите на данъкоплатците за войни, а не за неща, които тя и приятелите й смятат за по-добри. „Аз мисля, че ако се харчат повече пари за нормални човешки нужди, отколкото за войни, може да се решат повечето световни проблеми, казва Лиз. Това е и посланието на нашия банер.”
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news