» НАТО 2012
начало » НАТО 2012
сподели във  Facebook  Svejo.net 
България дава $1,5 млн. за следвоенен Афганистан
Македония в НАТО? Гледаме делата им, казва Плевнелиев

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

България ще отдели 1,5 милиона долара за следвоенното възстановяване на Афганистан. Това е обещал българският държавен глава Росен Плевнелиев на вечерята с лидерите на НАТО миналата неделя вечер. Парите ще бъдат изплатени в рамките на 3 години след 2014 г., когато войските на алианса ще се изтеглят от страната. България ще изпраща също военни специалисти, инструктори и други екипи, които да подпомогнат обучението и тренировката на афганистанските сили за сигурност. „Ние няма да изоставим правителството на Афганистан, ще бъдем заедно с него”, каза президентът във втория ден от срещата на върха на НАТО, която се проведе в чикагския конферентен център „Макормик Плейс”. Общо алиансът ще отделя 4,1 милиарда долара всяка година за възстановяването на Афганистан.

На срещата на върха на НАТО участваха лидерите на над 50 държави, които досега са имали ангажимент към операцията в Афганистан. Те приеха плана на Барак Обама за приключването на войната там. Според споразумението в края на 2014 г. всички чужди военни трябва да са напуснали страната, а още предишната година тя сама да се грижи за собствената си сигурност. Новата мисия на НАТО след 2014 г. ще е за обучение и поддръжка на силите за сигурност в страната, които би трябвало да са около 350 хиляди души. Президентът на Афганистан Хамид Карзай също присъства на срещата и подкрепи приетия план.

Македония в НАТО?


Докато президентът участваше в конференцията за Афганистан, външният ни министър Николай Младенов беше на срещата „28+4” където четири нови страни - Грузия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Македония, заявиха желанието си да станат членове на военния алианс. Това може да стане на следващата среща на НАТО през 2014 г. според министър Младенов. „Междуетническите напрежения в Македония, свързани с правовата система, с отношението към медиите, свободата на словото. Така че има някои области, в които трябва да има напредък”, заяви Младенов в отговор на въпрос дали България ще подкрепи западната си съседка за членство в НАТО. Гърция все още е против приемането на Македония в алианса заради продължаващия спор около името на републиката.

Македонска журналистка пресрещна българския президент Росен Плевнелиев и настоя той да изясни позицията на страната ни по темата. „България има много категорична и ясна позиция – приемаме в НАТО всички, които показват с думите си и делата си, че споделят общите европейски ценности и ценностите на НАТО. Ние пожелаваме успех на всички, но по делата ще съдим. Пожелаваме успех, действайте здраво, чакаме ви, зависи от вас”, отговори президентът.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news