» НАТО 2012
начало » НАТО 2012
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Плевнелиев в Чикаго: България е на прав път
Държавният глава говори с над 200 българи в Ботаническата градина

Николета Кравченко
www.BG-VOICE.com

(05/24/12) Повече от 200 българи посрещнаха новия български президент Росен Плевнелиев на първото му посещение в Чикаго. Те имаха възможност да разговорят с него в Ботаническата градина в Чикаго. Държавният глава отдели време да се снима с всеки, който имаше желание. Преди да пристигне във Ветровития град, той се срещна с българи, които живеят в Сан Хосе и Сиатъл.

„Най-големият приятел на България и този, който е в центъра на моите действия, са българите. Ние искаме да държим връзката с вас отворена, сърцето на България да бъде отворено за вас. Вие да знаете, че тя е там, че е мирна, че има план за развитие, че е достойна в Европа и я уважават в света”, каза държавният глава в отговор на въпрос кой е най-големият приятел на България по света.

Многобройни въпроси заливаха президента, отнасящи се до култура, икономическо развитие, имиграция и други важни въпроси, които касаят бъдещето на България. Един от тях бе въпросът на Русев, който е в Америка от 50 години, за политическите и търговските отношения на България с Русия.

„България не е троянският кон на Русия

в Европа, каза Плевнелиев. България е по-скоро мост за търговия, сътрудничество между Европа и Русия.” „Да, с Русия ще търсим взаимно изгодно сътрудничество. Да, много неща ни свързват, но, извинете, когато цената на газта за България е 600 долара на 1000 кубични метра, а за всички останали европейски държави е 400 долара максимум, аз не го разбирам много-много този факт”, добави президентът.

Друг въпрос бе свързан с годините на социализма и патриотизма в България. „България още не е приключила и не е затворила тази страница. За мен най-голямото предателство, най-големият отказ от държавност е решението на ЦК на БКП през 70-те години, когато 167 души единодушно гласуват България да стане 16-а република на Съветския съюз. Дали това се е случило в Първото българско царство, във Второто българско царство? Тази страница не е затворена. Аз се надявам, че няма да бъде забравена. Не може вие да подарите собствената си държава на друга държава", отговори Плевнелиев.

„Аз искам България да е тази държава, която ще зададе посоката в региона за това - не само нашите войнишки паметници в България, но и нашите в Румъния, румънските в България, нашите в Македония, нашите в Сърбия. Затова в много скоро време ще има инициатива по тази тема", отговори президентът на въпрос на Пламен Пенчев за паметниците в България.

Президентът разкри, че последните години са ускорили развитието на България и че ще настигнем европейците в близките 10 години. „Искаме справедливост, искаме резултати. Не сме перфектни, но резултати има”, каза президентът. Неговите 10 приоритета са справедливост за неработещи институции, за балансирано регионално развитие, повече инвестиции в България, културно и духовно развитие. Голям приоритет на държавния глава е страната ни да стане атрактивна за младите хора, които да могат да се развиват там и да бъдат добре платени.

По-късно в събота президентът посети двете български църкви в Чикаго – „Св. София” и „Св. Иван Рилски”, и гостува на празника по повод десетия рожден ден на училище „Джон Атанасов”. Там той се срещна със сина на учена - Джон Атанасов-младши. Плевнелиев сподели с него идеята за музей „Джон Атанасов", който ще е част от проекта за технологичен парк в София, и го покани за първата копка през 2013 г.

„Моята кауза е една - България, в която българите се чувстват уютно и комфортно и в която младите хора да намерят перспектива за развитие”, каза президентът. „Бъдете сигурни, че България е на прав път”, увери имигрантите, с които се срещна, Росен Плевнелиев.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
08/25/2019
Адриан, Адриана
08/29/2019
Алеко, Александър, Александра
08/30/2019
Гено, Гена
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news