» Българе
начало » Българе
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Росен Плевнелиев развя трибагреника на спектакъла на "Българе" в Чикаго

Николета Кравченко
www.BG-VOICE.com

(05/24/12) 50 танцьори от ансамбъл „Българе" показаха миналия петък с удивителни фолклорни танци, музика и песни историята на българския народ в спектакъла „България през вековете". Представлението в петък вечерта (18 май) бе под патронажа на президента Росен Плевнелиев, който също беше в залата. Генерален спонсор на американското турне на трупата е транспортната компания „Америфрейт системс" на братята Павел и Румен Вълневи.
„Всички ние се вълнуваме, намерихме сили, макар че бяхме уморени, за да предадем тази емоция, и мисля, че успяхме", каза солистката на „Българе" Албена Вескова. Групата гостува за втори път в Чикаго.
В края на спектакъла президентът Росен Плевнелиев излезе на сцената, за да поздрави българите и ансамбъла. „Пожелавам ви, където и да сте по света, да пазите тази култура, това богатство, което имате в себе си, да пазим България, да работим за България и всеки един от вас, където и да е, нека съзнава, че той е истинският посланик на България", каза Плевнелиев, който не само успя да се снима с голяма част от публиката, но остана очарован от представлението на „Българе".
Президентът развя българския трибагреник, докато цялата зала пееше „Моя страна, моя България".
„Страхотно е, че има хора като собствениците на „Америфрейт” Павел и Румен Вълневи, които да направят възможно такъв голям ансамбъл с мащабен спектакъл да бъде видян и в Америка, каза основателят на „Българе” Христо Димитров. Без тяхната инвестиция в нашето изкуство това нямаше да бъде възможно.”
Новият спектакъл на групата е подготвян от 3-4 години, каза солистката Албена Вескова, но финалната му версия е сглобена само за месец преди да дойдат в Америка. В бъдеще се подготвя нов спектакъл „България 2" и наесен се очаква ансамбълът да има турне в Китай. Спектакълът се игра в залата на „Коперникус тиътър" в Чикаго, а режисьор и хореограф е Христо Димитров.
В неделя, 27 май, „Българе” ще представи своя спектакъл на Бродуей, а в понеделник ще гостува във Вашингтон.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news