» BG църкви
начало » BG църкви
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Решението по делото за „Св. Иван Рилски” – на 19 юни

(05/24/12) Какво бъдеще очаква църквата „Св. Иван Рилски” в Чикаго ще стане ясно на 19 юни. Тогава съдия Моше Джакобиъс ще даде своето решение по скандалното дело, което тече вече седма година, научи BG VOICE.

През август 2005 г. бившият президент на „Св. Иван Рилски" Георги Иванов и група от изгонени членове на църковното настоятелство поискаха от съда да назначи ново отчетно-изборно събрание и да върне изгонените от отец Валентин Ноцков членове на църквата.

Последното заседание на съда беше на 11 май, когато трябваше да свидетелства отец Божидар, който е бивш свещеник в „Св. Иван Рилски” и бивш зет на Ноцков. Адвокатите на ответника обаче са поискали неговите показания да не бъдат чути. По някаква причина ищците са се съгласили, с което делото приключи.

Адвокатите по страните са се видели още веднъж със съдията няколко дена след това, за да проверят дали всички документи по делото са налице, и той им е обещал решение на 19 юни.

Въпреки многото емоции около делата на храма това са единствените въпроси, които съдията ще може да разреши. Останалите различия ще трябва да бъдат изгладени след решението на съда и вероятно това ще предизвика нова поредица от драми.

Основните различия пред двете страни са дали „Св. Иван Рилски" да бъде към Българската православна църква (БПЦ) или към т.нар.

български диоцез към американската (ОСА), както и дали отец Валентин е каноничен свещеник след разпопването му от БПЦ. Георги Иванов и групата около него настояват и за пълна финансова ревизия от последните години, а двете страни взаимно се обвиняват в парични измами и нарушения при управлението на църквата.
Коментирай

Keep it cmiong, writers, this is good stuff.
( Maisy @ 2013-02-19 16:28:43 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news