» НАТО 2012
начало » НАТО 2012
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Плевнелиев кацна в САЩ, видя се с Бил Гейтс
Президентът обсъди библиотеките с основателя на „Майкрософт”
В Чикаго гледа „Българе”, среща се с българите в Ботаническата градина


Президентът използва срещата си с Бил Гейтс за да обсъди достъпа до интернет в библиотеките в малките градчета на България
Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

(05/17/12) Българският държавен глава Росен Плевнелиев пристигна на първото си посещение в Съединените щати. Самолетът на президента кацна в Сиатъл точно в 13 часа местно време във вторник. По време на шестдневната му визата той ще обиколи 3 града, ще се срещне с българи и ще участва в срещата на върха на лидерите на НАТО.

Във вторник Росен Плевнелиев гостува на Бил Гейтс във фондацията, която той създаде заедно със съпругата си Мелинда. Двамата обсъдиха проекта „Глобални библиотеки”, който е финансиран от фондацията. В него са обхванати 960 читалища в 895 малки и средни населени места в България, а президентът е обсъдил възможността още 500 библиотеки да бъдат включени в нова фаза на проекта, който приключва догодина.

Бил Гейтс е посъветвал президента страната ни да се фокусира върху образованието и информационните технологии. „През XXI в. най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание”, посочи Росен Плевнелиев.

В сряда на работна закуска президентът обсъжда възможностите за инвестиции в България с над 40 представители на американския бизнес в сферата на инфраструктурата и информационните технологии. По-късно през деня Росен Плевнелиев участва в кръгла маса по информационни технологии заедно с представители на Google, Facebook, Amazon, Microsoft и други. Президентът използва срещата, за да представи концепцията за проекта Sofia Tech Park. Първият хай-тек парк в България трябва да приключи през 2015 г., а държавата, която е инвеститор в проекта, очаква в проекта да се включат компании като WMware, Microsoft, SISCO и HP.

За вечерта е предвидена кратка среща с около 20-ина поканени представители на българската общност в Сиатъл, а на следващия ден президентът ще пътува за Сан Хосе (до Сан Франциско). Там той ще посети лабораториите на Google, HP, изследователския център на НАСА и централата на Cisco Systems. Там Росен Плевнелиев ще се срещне с председателя и главен изпълнителен директор на Cisco Systems Джон Чеймбърс. Вечерта в четвъртък държавният глава ще се срещне с местната българска общност от района на Сан Франциско.

В петък Росен Плевнелиев пристига в Чикаго

Той ще бъде гост на концерта на ансамбъл „Българе” същата вечер, който е и под негов патронаж. Формацията ще представи за пръв път в Чикаго спектакъла „България през вековете”, който е изпълнен с много ефекти, танци и акробатични номера.

Българите във Ветровития град ще могат да се видят още веднъж с президента – на следващия ден, събота, от 12 ч. в Ботаническата градина (1000 Lake Cook Road Glencoe, IL 60022). Държавният глава ще посети църквите „Св. Иван Рилски” и „Св. София”, след което ще гостува на българското училище „Джон Атанасов”.

В неделя и понеделник Росен Плевнелиев ще участва в срещата на лидерите на НАТО, която се провежда в конгресния център „МакКормик Плейс”. В събота нашият президент ще се включи в работната вечеря, давана от американския му колега Барак Обама и генералния секретар на НАТО.

В неделя Росен Плевнелиев ще участва в срещата по Афганистан, след което ще се проведе работна сесия на държавните и правителствените ръководители.
Президентът е придружаван от министрите на външните работи Николай Младенов и на отбраната Аню Ангелов.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news