» БГ църкви
начало » БГ църкви
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Делото за „Св. Иван Рилски” продължава още

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

(05/09/12) За 11 май са насрочени вероятно последните свидетелски показания и заключителните адвокатски речи по делото за съдбата на църквата „Св. Иван Рилски” в Чикаго. Въпреки че съдията категорично каза на адвокатите да приключат с разпитите преди 2 седмици, времето отново не им стигна и той разпореди още един ден, в който да бъде сложен финал на делото, което се точи повече от 6 години. На 11 май на свидетелската скамейка ще застане отец Божидар, който е служил в „Св. Иван Рилски” и е бивш зет на отец Валентин Ноцков. Той е свидетел на обвинението.

На последните няколко заседания по делото самият Ноцков беше подложен на кръстосан разпит от двете страни. Очаква се съдията да се произнесе в рамките на месец след заключителните адвокатски пледоарии.

Делото тече седма година. Тогава бившият президент на „Св. Иван Рилски" Георги Иванов и група от изгонени членове на църковното настоятелство завеждат иск срещу отец Валентин Ноцков и други членове на сегашната управа на църквата. Те искат съдът да ги възстанови като членове на настоятелството и да се проведе ново отчетно-изборно събрание под надзора на съдията. Основните различия пред двете страни са дали „Св. Иван Рилски" да бъде към Българската православна църква (БПЦ) или към т.нар. български диоцез към Американската (ОСА), както и дали отец Валентин е каноничен свещеник след разпопването му от БПЦ. Ищците настояват и за пълна финансова ревизия от последните години, а двете страни взаимно се обвиняват в парични измами и нарушения при управлението на църквата.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news