» BG църкви
начало » BG църкви
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Съдията дава решение по делото за „Св. Иван Рилски”

Ясен Дараков

www.BG-VOICE.com

(04/27/12) Делото за съдбата на българската църква „Св. Иван Рилски” в Чикаго навлиза във финалната си фаза. По план в понеделник и сряда (броят на BG VOICE се приключва във вторник) бяха последните дни със свидетелски показания и адвокатски пледоарии. Сега делото е в ръцете на съдията Моше Джакобиъс, който има неограничено време да вземе решение. Вероятно той ще се произнесе в рамките на месец.
В понеделник на свидетелската скамейка отново застана отец Валентин Ноцков. През декември и януари той даде поредица от показания, но сега бе подложен на кръстосан разпит от адвокатите на ищците. В понеделник адвокатът на ищците Франк Ролънд направи всичко възможно с въпросите си да убеди съда, че Валентин Ноцков е правил всичко през последните години единствено с цел да запази поста си на свещеник.

Ноцков отговаряше уклончиво на въпросите
му, но призна, че от 2003 до 2006 г. не е имало отчетно-изборно събрание, а само заседания на борда на църквата без членовете на епархията.

Адвокат Ролънд се опита да сравни сегашната ситуация със скандала и последвалото дело около църквата „Света София” през 80-те години на миналия век, когато Ноцков беше отстранен след серия скандали, обвинения в неморално поведение и съдебно дело.

В сряда по план трябва да свидетелства отец Божидар, който е бивш зет на Валентин Ноцков. Той е привикан като свидетел на ищците.

На последното заседание миналата година съдията даде ясни инструкции на адвокатите, че ще имат най-много още два дни, за да представят своите тези, и не иска повече отлагания. Това трябваше да стане на 13 и 14 март, но заради конфликт в графиците на страните делото отново беше отменено за тази седмица.

Преди седем години бившият президент на „Св. Иван Рилски" Георги Иванов и група от изгонени членове на църковното настоятелство завеждат иск срещу отец Валентин Ноцков и други членове на сегашната управа на църквата. Те искат съдът да ги възстанови като членове на настоятелството и да се проведе ново отчетно-изборно събрание под надзора на съдията. Основните различия пред двете страни са дали „Св. Иван Рилски" да бъде към Българската православна църква (БПЦ) или към т.нар. български диоцез към Американската (ОСА), както и дали отец Валентин е каноничен свещеник след разпопването му от БПЦ. Ищците настояват и за пълна финансова ревизия от последните години, а двете страни взаимно се обвиняват в парични измами и нарушения при управлението на църквата.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news