» Фолклор
начало » Фолклор
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Български танцови състави от Америка и Канада се събраха на фестивал в Чикаго

Ансамбъл хоро - Чикаго
Анастасия Върбанова
www.BG-VOICE.com
(04/06/12) Повече от 150 танцьори от 10 състава се събраха на втория български танцов фестивал в Чикаго „Верея 2012“. Истински празник на българския фолклор поднесоха представителите на нашите общности от Северна Америка. Сред тях - детският ансамбъл на Христина Баранска „Нашенчета“ - Чикаго, „Bulgarian Spirit” – Сент Луис, с младия ръководител Стефан Тодев, „Antika” – Сан Франциско, създаден от Таня Костова, ансамбъл „Хоро“ – Чикаго, чиито основатели са Ирина и Тодор Гочеви, „Friends of Bulgarian Dance” – Детройт, и Николай Алишев, ансамбъл „Българи“ - Монреал, с хореограф Цонко Стоянов, домакините и организатори на фестивала – българският клуб „Верея“ с ръководител Константин Маринов. За пръв път участие взе фолклорна танцова група „Димитровче“ – Торонто, с хореограф Димитър Минков, които доведоха и свой собствен оркестър. Разнообразието от формации допълниха и американците - фенове на нашия фолклор от балканския танцов ансамбъл „Balkanske Igre“ от Чикаго и „Ethnic Dance” с ръководител Пол Колинс.

Ансамбъл Атика - Сан Франциско
Цветовете на България оживяха на сцената на средното училище TAFT в Чикаго. Пред повече от 500 души публика участниците показаха изключително красиви национални облекла и носии, песни, танци и обичаи от почти всички етнографски райони на България. Изненадата за публиката дойде от високото ниво, с което се представиха танцовите групи, които бяха бурно аплодирани след всеки танц.


Внушителният финал на вечерта събра всички състави на сцената в общ танц под звуците на кръшно българско хоро.

Ръководителите на участващите български групи са учили заедно и помнят познанствата си още от Националното училище за танцово изкуство в София. Минали са през школата на професионалните ансамбли на България и се оказаха дългогодишни приятели и колеги. Интересна и вълнуваща беше срещата за всички тях, както и за техните възпитаници, възрастовата граница на които варираше от 4 до 64 години.

Ансамбъл Bulgarian-Spirit - Сент-Луис
В публиката имаше и гости, професионални танцьори и хореографи, дошли да видят своите приятели колеги чак от Флорида. Многобройни бяха и групите поддръжници, които изминаха голямото разстояние от Торонто и Монреал .


Организаторът Константин Маринов сподели, че е създал фестивала с цел "разпространяване на българския фолклор от самите българи в Северна Америка” и отсега обещава, че третото издание догодина ще бъде още по-мащабно.
Коментирай

2pe35C https://www.genericpharmacydrug.com
( Judi @ 2018-05-11 22:56:10 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news