» Дело
начало » Дело
сподели във  Facebook  Svejo.net 
До 24 април казват дали Павел от Чикаго е обвиненият за кражба на $6 млн. от Чорни
След показанията на Майкъл Чорни делото за източените от неговата сметка $6 млн. би трябвало да приключи. Освен ако обвиняемият не бъде открит
Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

(03/22/12) Властите в София имат един месец, за да установят дали Павел Иванов Тренев, който живее в Чикаго, е същият с подсъдимия по мегаделото за източването на 6 милиона долара от сметката на руския бизнесмен Майкъл Чорни през 1995 г. Софийският градски съд е дал срок това да стане до 24 април т.г., каза пред BG VOICE адвокатът на Павел Тренев Сава Гергинов.

Преди няколко дни Гергинов намерил Тренев, след като решил да пусне в „Гугъл” трите имена на клиента си Павел Тренев. Така стигнал до чикагски сайт, където бил публикуван списък с българите, заявили желание да гласуват на президентски избори в края на октомври м.г. Там пък имало линк, препращащ към Външното министерство. Заради публикуването на личните данни в тези списъци наскоро МВнР беше глобено от съда. Съдията по делото за източените през 95-а пари от Централна кооперативна банка е разпоредил Външното министерство да провери в Генералното ни консулство в Чикаго как и кога е подадено заявлението на Тренев. „Искам да се разбере дали това е същият човек като моя клиент, какъв адрес е попълнил и дали го е подал лично”, каза адвокат Гергинов.

„Но за мен най-шокиращ е фактът, че той е пребивавал на българска територия, при положение че цялата държава го издирва 8 години и го съди задочно", обясни адвокатът. „Ние караме другите правителства да го търсят чрез интерпол, а нашето собствено не го издирва. Явно липсва координация между МВР и Външното министерство.” Гергинов е учуден, че мисиите ни в чужбина нямат списъка на лица с европейска заповед за арест.

Делото срещу Павел Тренев се води задочно в България
Заявлението е подадено лично в консулството, а не е сканирано и изпратено по имейл, научи BG VOICE от свои източници във Външното министерство. Оригиналният документ обаче не е там, а се пази в архивите на Централната избирателна комисия, където са и списъците с гласувалите. В заявлението за гласуване има и място, където се попълва американският адрес на човека, който го подава.


Делото срещу Павел Тренев се води задочно и е пред финал. Разпитани са всички възможни свидетели, изготвени са експертизите. Остават единствено разпитите на Майкъл Чорни и финансиста му Джоузеф Карам. Съдът очаква да чуе и показанията на Чорни чрез видеоконферентна връзка от Израел, но все още няма насрочена дата за това. Бизнесменът има забрана да влиза в България.

Според прокуратурата Павел Тренев е наредил от сметките на бизнесмена Майкъл Чорни да бъдат изтеглени $ 6 млн. Тренев изчезна малко след като гръмна скандалът с парите на Чорни и се укриваше до 2001 г., когато бе открит случайно при полицейска акция срещу автоапаши в столичния жк „Дружба”, припомня „24 часа". През 2004 г. обаче отново избяга, след като го пуснаха от ареста.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news