» 3 март
начало » 3 март
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Да развеем байряка!
(03/02/12) За поредна година българският трибагреник ще се развее гордо в центъра на Чикаго. За пръв път обаче близо 300 деца от повечето наши училища във Ветровития град ще участват в празненството със специална програма. От генералното ни консулство са организирали автобуси, които да превозят децата до центъра на града.

Не пропускайте церемонията в деня на националния ни празник 3 март, събота, от 12 часа пред Дейли център (Richard J. Daley Center, 50 W. Washington Str., Chicago, IL 60602). В програмата е предвиден и фолклорен концерт на ансамбъл „Верея”, а по традиция всички българи се хващат на дълго хоро в центъра на Чикаго.

Церемонията всъщност има дълга повече от 50 години история. През февруари 1960 г. група българи се срещнали с тогавашния градоначалник Ричард Дж. Дейли (баща на предишния кмет Ричард М. Дейли) и му разказали за 5-вековното турско иго и освобождението на България след това. Трогнат от историята на нашите съотечественици, Ричард Дж. Дейли издава прокламация, с която обявява 3 март за Български ден в Чикаго. Всяка година по времето на неговия мандат на тази дата над кметството наред с американското знаме се е издигало и българското в знак на уважение към българското общество във Ветровития град. Докато беше кмет Ричард М. Дейли възстановява традицията, поставена от баща му.
Първият BG фестивал в Чикаго – по БНТ
Навръх националния ни празник „БНТ Свят“ ще излъчи документален филм за първия български фестивал в Чикаго, който се проведе миналата година. Филмът ще покаже най-интересното от фестивала, организиран от „Америфрейт Системс”, на 3 март, събота, в 13 часа (BG/6 am ЕТ). Малко по-късно филмът ще бъде достъпен и онлайн на нашия сайт www.BG-VOICE.com. Фестивалът беше най-мащабното българско събитие за 2011 г. и събра близо 7000 души в Бъси Уудс Парк. Спонсорите на събитието, братята Румен и Павел Вълневи, се бяха потрудили да осигурят всичко необходимо за един весел и разпускащ уикенд. Стотици килограми вкусотии и тонове с напитки бяха опустошени през двата дена на събора, а на голямата сцена се редуваха изпълнители от всеки жанр и ранг, които направиха купона уникален. БНТ ще покаже този безспорен успех на нашата общност в Чикаго и на българите по целия свят чрез сателитния си канал.
Междувременно организаторите вече умуват кога да бъде тазгодишното издание на фестивала и се надяват, че сега събитието ще привлече още повече българи от цяла Америка
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news