» Петрол
начало » Петрол
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Бензинът продължава да поскъпва, Чикаго и Атланта да се готвят за $5/галон
(02/17/12) Усещате ли болка всеки път когато пълните резервоара на колата си? Това не е нищо, почакайте още два-три месеца, предупреждават експерти. За последните 4 седмици цената за галон бензин е скочила с 19 цента до рекордните за сезона $3.52. Тенденцията, за която BG VOICE предупреди преди няколко седмици, продължава и ако се запази така до месец май, а може би и по-рано, горивото ще струва над 4 долара за галон. Последният път, когато това стана, беше лятото на 2008 г., когато един барел се търгуваше около 140 долара на световните борси. Ако средната цена достигне 4 долара, някои градове ще получат още по-голям шок. Това са Чикаго, Атланта и Лос Анджелис, където са и най-големите български общности в САЩ. Според сайта gasbuddy.com в Чикаго шофьорите ще плащат $4.95, а в Ню Йорк – с 40 цента по-малко. Други градове, където горивото ще гони 5 долара за галон, са Атланта, Бостън, Сан Франциско, Далас, Ню Йорк и Сиатъл.

Високите цени на бензина не заплашват само личния ви бюджет, но и крехката американска икономика, която се възстановява бавно след рецесията. За всеки 10 цента скок на бензина американците харчат с 9 милиарда по-малко за други стоки. Икономисти се притесняват, че ако горивото прескочи психологическата граница от 4 долара за галон, това ще накара хората не само да ограничат милите, които карат, но и да харчат значително по-малко, а това ще бъде сериозно сътресение за икономиката. Политическите наблюдатели пък предвиждат, че от това ще пострада и кампанията на Барак Обама, само няколко месеца преди изборите през ноември.
Това, което е странно според много експерти, е, че повишаването на цената не е в резултат на повишено търсене (освен в Китай и Бразилия). „Търсенето на петрол е на най-ниски нива от април 1997 г.”, твърди анализаторът Том Клоза от Oil Price Information Services.
Причините за скока са по-скоро политически. Сред тях най-значима е нарастващото напрежение между Иран и Израел. Преди близо месец Иран заплашва, че ще затвори Ормузкия проток. През него минава една пета от петрола за целия свят и 10% от този, който се продава в САЩ.

От друга страна, някои от рафинериите на Източното крайбрежие затварят или заради планови ремонти, или защото им е неизгодно да произвеждат бензин при тези пазарни условия.

Но скъпият бензин не е факт навсякъде – в щата Уайоминг плащат по $2.90 за галон – това е с долар по-евтино от Калифорния например. Причината е, че там получават сравнително по-евтин петрол от съседна Канада.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news