» BG училищата
начало » BG училищата
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Държавата дава още пари за BG училищата в САЩ
Постановление на правителството най-после урежда статута им

През май министър Сергей Игнатов обеща в Чикаго, че до края на 2011 г. ще има постановление за работата на българските училища в Чикаго. Едва ли тогава директорите са очаквали, че то ще им осигури и финансиране от държавния бюджет
Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com
(01/12/12) Българските училища в чужбина ще започнат да получават годишно финансиране от държавния бюджет, а дипломите им ще бъдат заверявани и ще важат пред българските институции. Решението е на Министерския съвет, който в края на миналата година прие постановление, което урежда статута и финансирането на училищата зад граница. През май министърът на образованието Сергей Игнатов даде (и спази) обещание, че въпросът ще бъде уреден в рамките на 2011 г. Тогава стана ясно, че училищата в САЩ и в другите държави са де факто нелегални, защото няма нормативна уредба, по която да работят. Единствено признати са школата към дипломатическите ни мисии, които са били създадени по документ още от времето на социализма. Въпросът за статута на училищата беше поставен сериозно и от посланика ни в САЩ Елена Поптодорова, която поиска той да бъде уреден.

По-интересното в новото постановление на правителството е точка 12, която казва, че одобрените училища, които ще попаднат в списъка на МОН, ще се подпомагат със средства от бюджета. Те ще получават две субсидии – една базова – за постоянни разходи, и още една, която ще бъде на ученик. Сумата за постоянните разходи ще покрива наем, отопление, осветление, вода, административни разходи, външни услуги и за осигуряване на дейностите по възпитанието, подготовката и обучението на деца и ученици в българските неделни училища в чужбина. Втората сума пък ще бъде директната издръжка за обучението на детето. В министерството на образованието все още правят разчети какъв да бъде размерът на тази субсидия, но се обсъждат варианти между 400 и 600 лева на дете в зависимост от държавата, където се намира училището. В България тази издръжка варира от 1200 до 1500 лева, но с тези пари се покрива 5-дневно обучение на децата.

В момента училищата се издържат от такси, които родителите плащат всеки месец, и грантове по проекта „Родна реч”. За тази година училищата в САЩ получиха почти 740 хиляди лева от тази програма, което е около 530 хиляди долара. Най-голяма субсидия получава училището към църквата „Св. София” в Чикаго – 74 259 лева, следвано от „Джон Атанасов” с близо 72 хиляди лева. То е и най-голямото школо в САЩ със 162 ученика и още 35 в детската градина, за които родината опуска още 14 540 лева. По тази програма средно на дете се падат по 517 лева, но някои училища като тези в Детройт и Орландо получават двойно повече на дете, защото техните школа са по-малки, а постоянните им разходи са почти същите, както и на големите.
Сега с новото постановление училищата

ще получават пари както от бюджета, така и от програмата „Родна реч”
За да получат финансиране от проекта обаче, училищата вече ще трябва да измислят и предложат интересни извънкласни форми на обучение, а не както досега – да искат пари за оперативни разходи. Те вече ще са субсидирани от бюджета. Това ще даде възможност училищата да удвоят своите приходи почти двойно.

Идеята на министерството на образованието е да осигури устойчиво подпомагане, което ще гарантира една сигурност за многогодишно поддържане на образователния процес в одобрените училища и те да могат да издават дипломи, когато децата завършат, обясни главният експерт в МОН Красимир Вълчев. Според него с новото постановление се систематизират и уеднаквяват правилата, по които да работят училищата в чужбина. Документът изисква най-малко 10 ученици, за да бъде разкрито такова школо. Когато те преминат през утвърдения от МОН план на обучение по български език, литература, география и история и са завършили съответното основно образование тук, те няма да държат приравнителни изпити, ако решат да продължат обучението си в България. Контролът върху дейността на училищата е оставен на родителски съвети, които всяко училище трябва да има. Дипломатическите служители в съответната страна също ще осигуряват контрол върху работата на школата. За целта постановлението дори е отделило бюджет от 35 хиляди лева. За да получат държавна субсидия, училищата трябва да изпратят и комплект документи по изискванията на постановлението, сред които са броят и имената на учениците, информация за преподавателите и тяхната квалификация, както и други документи, свързани с учебния процес.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news