» БГ църкви
начало » БГ църкви
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Ноцков: Ако не съм свещеник аз, ще изгорят храма

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

(12/22/11) „Ако „Св. Иван Рилски” попадне в ръцете на тези, които ме съдят, сградата ще бъде изгорена, за да приберат огромната застраховка”. Това каза пред репортер на BG VOICE скандалният свещеник Валентин Ноцков след втория ден от неговите показания в съда миналия четвъртък.

Според него Георги Иванов и Крум Гърков искат да приобящат храма към Българската православна църква (БПЦ), ръководена в САЩ от митрополит Йосиф. Но основната цел на всички тях е застраховката на църквата, която е за 1,8 милиона долара, смята разпопения свещеник. Иванов е бивш президент на „Св. Иван Рилски”, а Гърков - бивш касиер. Те съдят Ноцков от 6 години защото смятат, че свещеникът е оркестрирал неправомерното им остраняване заедно с още 40 души от църковното настоятелство през май 2005 г .

В паузата между разпита в съда Ноцков обвини своите обвинители Иванов и Гърков, че нямат доказателства – касови бележки и отчети, с които да докажат как са харчили парите на храма. Според Ноцков е възможно те да са присвоявали пари. Иванов отхвърли обвиненията и ги нарече „лъжа”.

Показанията на облечения в расо Ноцков вървяха изключително бавно и във втория ден. Разказа на 73-годишният мъж беше прекъсван многократно от адвокатите на ищеца и съдията, които определяха отговорите му като неточни, фриволни и не по зададения конкретен въпрос. Както и при първия ден от разпита, в много от отговорите си Ноцков разказваше случки с покойния епископ Кирил, който беше глава на българския диоцез към Американската православна църква (ОСА).

Валентин Ноцков обсъжда стратегията си с адвокатите си в съда
Въпросът за принадлежността на „Св. Иван Рилски” зае централно място във втория ден от разпита. Адвокатите попитаха дали членуващите в църквата са имали копие от Констутицята на ОСА. Ноцков отговори, че копие са имали само членовете на църковното настоятелство, но всички са знаели за съществуването й. Иванов и Гърков също са имали документа, който им бил пратен лично от покойния епископ Кирил, с когото те били „най-близки приятели”, според Ноцков. С поредицата въпроси за конституцията на ОСА защитата искаше да покаже, че от самото си създаване „Св. Иван Рилски” е имал всички документи за да бъде приобщена към ОСА, а не БПЦ. В първия ден от разпита обаче стана ясно, че Конституцията и приемното писмо не са били налични на първото събрание при учередяването на църквата на 27 февруари 1996 година в сградата на детската градина на Иванов.


Адвокатите открехнаха и вратата по най-спорния въпрос в делото – защо са били изключени Иванов и Гърков, заедно с още 40 членове, от църковното настоятелство. Валентин Ноцков заяви, че членове на църквата излизат от статуса „good standing” когато „не признават архепиепископа, конституцията и лидера. Тези, които ни съдят – Георги Иванов, Гърков, Зоя Иванова и Георги К. Иванов.”

Според Ноцков още през 2004 г. епископ Кирил е наказал Иванов и Гърков и още трима души след скандал по време на среща, организирана срещу отец Божидар. Тогава той е бил отстранен. „Имаше ругатни и се наложи да извикаме архепиепископа.”, каза пред съда Ноцков.
BG VOICE продължава да бъде единствената българска медия, която следи процеса. Следващите заседания на съда ще са на 18 и 19 януари, което означава, че резултат от делото ще има най-рано през март.
*По темата работи още Николета Кравченко
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news