» BG Църкви
начало » BG Църкви
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Ноцков застана на свидетелската скамейка
Започнаха най-дългоочакваните показания в делото за съдбата на „Св. Иван Рилски”

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

(12/14/11) Спорният свещеник Валентин Ноцков от храма „Св. Иван Рилски” в Чикаго получи своя ден в съда, за да се защити от всички нападки и обвинения, които преди това чу в първите дни на делото срещу него. Денят му обаче се оказа твърде кратък.

Облечен в расо, 73-годишният мъж, за когото Българската православна църква твърди, че няма правото да бъде свещеник, се закле с вдигната дясна ръка в залата на съдия Джакобиас да казва истината и само истината. Неговите адвокати започнаха разпита с няколко въпроса, свързани с работата му като свещеник и идването в САЩ, и после се прехвърлиха на съдбовната дата 27 февруари 1996 г.

Тогава според показанията на Ноцков около 70-80 човека са се събрали в детската градина на Георги Иванов, за да основат нова българска църква. Те поканили и епископа на българския диоцез към Американската православна църква (ОСА) Кирил, който да им разясни как да го направят. Според Ноцков те искали да направят църква отделно от БПЦ заради нейната дългогодишна обвързаност с комунистическия режим в България. Георги Иванов и Нинко Цалов (баща на първия президент на „Св. Иван Рилски”) лично поканили митрополит Кирил, а той от своя страна поканил отец Валентин за свещеник в новата църква. Ноцков няколко пъти заяви, че причината тази група стари емигранти да поканят Кирил е желанието им да бъдат далеч от влиянието на комунистическите лидери. Те му казали: „Точно затова ви поканихме – защото сте антикомунист”, свидетелства Ноцков.

Кирил идва в САЩ някъде през 40-те години на миналия век и тук създава българския диоцез към ОСА. В приетия през 1969 г. устав той и част от български свещеници в Америка решават, че не искат да имат нищо общо с БПЦ, тъй като тя се управлява от хора на комунистическия режим и Държавна сигурност. Така започват да изграждат български храмове в САЩ и Канада. Сега в сайта на ОСА са изброени 19 църкви, които принадлежат към нашия диоцез. Сред тях е и „Св. Иван Рилски". Малко от тях обаче все още имат българи за свещеници.

На няколко пъти в съда Ноцков обявява себе си за върл антикомунист. Преди две седмици обаче BG VOICE разкри една инструкция от януари 1983 г. до посланика ни във Вашингтон, издадена от комунистическия зам.-министър на външните работи Любомир Попов. Той праща следните указания: „Свещеник Ноцков е положителен човек,

лоялен и привързан към социалистическа България
...Моля представител на посолството да се срещне със свещеника и да поговори с него за линията на поведение, която трябва да се следва... Посолството трябва да оказва близка помощ на свещеник Ноцков...” Инструкцията е по повод подобно дело, в което част от неправомерно изгонени членове на църковното настоятелство на другия храм в Чикаго, „Св. София”, подават иск срещу действията на Ноцков. След 10 години съдебен спор той губи.

В показанията си във вторник Ноцков отбеляза, че митрополит Кирил е отслужил водосвет за новата църква, а Георги Иванов и Крум Гърков, който после става касиер на „Св. Иван Рилски”, приемат Ноцков за свещеник. Според думите на Ноцков в съда митрополит Кирил обещал да изпрати писмо за прием на новия храм към ОСА, както и конституцията на българския диоцез. Именно липсата на тези документи на събранието на 27 февруари 1996 г. дава основание на ищците да пледират, че де юре църквата формално не е била основана като част от ОСА.

На няколко пъти адвокатите на Георги Иванов прекъсваха показанията на Ноцков с протест, че той разказва случки с покойния митрополит Кирил и цитира какво той бил казал, а това няма как да бъдат потвърдено в съда.

BG VOICE за пореден път беше единствената медия с репортер в съдебната зала. След обедната почивка се появи и издателят на в. „България” Хамид Русев, но изслушването вече беше приключило.

Показанията на Валентин Ноцков обаче бяха прекъснати твърде рано заради ангажимент на преводача на защитата, което породи недоумение у адвокатите на ищеца. Датата на това заседание беше определена преди повече от две седмици и не е ясно защо защитата изчака до последния момент да съобщи за този конфликт в графика на преводача.

Преди него в понеделник на свидетелската скамейка застанаха сегашният касиер Красимир Дечев и племенникът на Валентин – Борис Ноцков, който е бивш секретар на „Св. Иван Рилски”. Техните показания бяха почти идентични. Те казаха пред съда, че винаги са приемали църквата като част от българския диоцез на ОСА, но нито един от двамата не свидетелства, че лично е присъствал при взимането на такова решение или пък че са виждали документи, които доказват това.
Разпитът на Валентин Ноцков продължава в четвъртък, а останалите свидетели ще бъдат изслушани на 18 и 19 януари, което означава, че резултат от делото ще има най-рано през март.

*По темата работи и Ивелина Зографова
Коментирай

Всичко се върти около статута/разпопен,низвергнат/на свещеника....и явно "обещанието" на ухо от покойния епископ е главното условие за неосъществената сделка,църквата да се влее в"българския" диоцез към ОСА/български,колкото Аз съм китаец/....Ти ми възстановяваш правата на свещеник,Аз ще присъединя църквата към твоя диоцез....сделка на "тъмно".И всичко се представя нещо като"бягство" от"комунистите"...А пък Аз си мисля че всичко се прави с цел да се запази статуквото,заплата $2400,безплатен апартамент с всички екстри ,ток,вода,плащани от църквата.Основната вина на изгонените от свещеника без лайсенз е че искат каноничен такъв....Ей това е "борбата на живот и смърт"...а не бягство от"комунизъм"..Това е мойто скромно мнение и не ангажирам никого...
( Георги Василев @ 2011-12-14 15:00:50 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
08/25/2019
Адриан, Адриана
08/29/2019
Алеко, Александър, Александра
08/30/2019
Гено, Гена
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news