» Разследване
начало » Разследване
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Wikileaks: България изпусна убиец, за да не дразни Първанов
Въпреки помощта на САЩ властите в страната не провели разследване за смъртта на банкер

Емил Кюлев
(12/08/11) Българските власти нарочно са протакали разследването за убийството на собственика на ДЗИ банк Емил Кюлев на 26 октомври 2005 г., за да не дразнят президента Георги Първанов. Това се разбира от поредната грама на американското посолство в София, публикувана от Wikileaks. Тя е подготвена през декември същата година от тогавашния US посланик Джон Байърли, който изказва разочарование от българските правоохранителни органи. Макар че американските служби са им съдействали за разследването на убийството, те потулили всички документи.


Кюлев бе застрелян в джипа си на кръстовището на бул. "Димитър Несторов" и бул. "България" в София в 9 часа сутринта. Неизвестният извършител бе стрелял от храстите край булеварда 13 пъти с "Калашников", установиха дошлите на място полицаи. Убиецът никога не бе заловен, а разследването бе спряно поради липса на достатъчно доказателства.

Бездействието на българските власти контрастира с добрата воля на американските служби, които са предоставили на България цялата информация за финансите и за пътуванията на Кюлев в САЩ. Освен това ФБР е предложило да изпрати специален екип в България, който да изследва всички финансови документи на Кюлев, които българите ще придобият по време на разследването. Британските служби също са предложили да работят с МВР за изследване на документацията и провеждане на балистичен анализ във връзка с делото. Представителят на ФБР в София е предложил също помощ по разследванията срещу братята Маринови (известни като Маргините) и Иван Тодоров-Доктора. МВР се съгласило това да стане тайно. В доклада на посланика, озаглавен “Българската акция срещу организираната престъпност: оригинал или менте?” се цитира и писмо на вътрешния министър от онези години Румен Петков (БСП), в което

той иска помощ от американските служби

Джон Байърли
за разследване на убийството. Разгледани са и версиите за атентата. Според едната от тях, Кюлев е дължал пари на бившия шеф на VAI Holdings (бившата ВИС) Георги Илиев и е отказал да плати дълга си, след като Илиев бе убит през август 2004. Друга версия твърди, че плановете на Кюлев да развива значителен брой фирми по Черноморието (в секторите туризъм и недвижими имоти) са се сблъскали с интересите на варненската групировка ТИМ, които считат тази област за тяхната собствена територия. Според трета версия убийството на Кюлев е резултат от неизплатен дълг към бившия му бизнес партньор Майкъл Чорни и други руснаци в закритата вече Росексимбанк.


“Дали по предварителен план или поради некадърност, полицията, изглежда, провали началната фаза на разследването на убийството на Кюлев. Например снимки, широко разпространени в интернет, показват как голяма група полицаи тъпчат по мястото на престъплението без никаква очевидна и ясна цел. Както каза с печал един от нашите български контакти: “Това не е сериалът „От местопрестъплението”, пише Байърли на 2 ноември 2005 г.

През декември нещата изглеждат още по-зле. Шест седмици след като банкерът е застрелян, МВР не е иззело ключови улики като компютъра на Кюлев, телефонни разпечатки и банкови сметки и не се е възползвало от американската оферта за тяхното проучване - оплаква се Байърли. Полицията не е извършила основната виктимологична

работа по разследването на убийството,

включваща установяването на мотивите на престъплението на базата на контактите на жертвата. Човекът на ФБР към посолството е бил уверен от МВР, че банковите сметки на Кюлев в България ще бъдат “проследени още на следващия ден”, но това не се е случило. Официално МВР прехвърля вината на прокуратурата, която не е издала необходимите ордери за обиск. Байърли уточнява, че в други случаи, които нямат такава политическа окраска, съвместни разследвания на ФБР и МВР лесно са преодолявали подобни пречки.

Георги Първанов
“Фактът, че властите срещат препятствия в разследването, е подозрителен и това е удобно на високопоставени политици, имащи връзки с убития банкер”, коментира посланикът. Той изказва подозрения, че правителството не желае да стигне до края на разследването от страх, че разкрития за тъмното минало на банкера могат да притеснят високопоставени политици, включително президента Първанов. Кюлев е бивш икономически съветник на Първанов и има упорити слухове, че е финансирал кампанията му през 2001 г. Подробно проучване на банковите му сметки може да извади наяве и други щедрости на банкера, например към НДСВ. Тази гледна точка е споделена и от британците, допълва Байърли. Те са изказали разочарование от факта, че след гръмките ангажименти на Първанов и Станишев в началото общественият интерес към убийството много бързо е спаднал и информацията в местната преса за случая почти е изчезнала.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news