» trucking
начало » trucking
сподели във  Facebook  Svejo.net 
До Коледа казват 10 или 11 часа зад волана на камион

(11/08/12) Новата разпоредба на транспортните власти за часовете, които един шофьор може да кара без прекъсване, ще бъде обявена до края на декември. Това става ясно от документи, подадени в съда миналата седмица.

Организацията Public Citizens и Федералната агенция за безопасност на превозвачите (FMCSA) внесоха обща петиция в апелативния съд в окръг Колумбия, в която е записано, че финалното решение по т.нар. HOS rule ще бъде обявено до 28 декември.

Агенцията обмисля възможността да намали разрешените часове за непрекъснато шофиране от 11 на 10 в рамките на 24 часа. В новото правило също е добавен и 1 час почивка че в рамките на 14-часовия прозорец за работа, което го намалява на 13 часа.

Промяната трябваше да бъде обявена още през май, но федералната агенция не успя да се справи с много мнения по предложените промени, които получи и затова крайния срок беше удължаван многократно.

Безопасността и физическото състояние на шофьорите са основният довод на привържениците на промяната. Според тях преумората е причина за голяма част от катастрофите с камиони. През октомври м.г. българинът Румен Велков беше зад волана на камион, който се блъсна в спряла колона от коли. При зверската катастрофа в Северна Каролина загинаха 5 души. Една от версиите на обвинението срещу него е, че е заспал, след като не е спазил разпоредбите за почивка при шофиране. Велков е все още в ареста, изчаквайки началото на делото по 5 обвинения за непредумишлено убийство.

Една от версиите на обвинението е, че българинът Румен Велков е заспал зад волана след като не спазил разпоредбите за часове зад волана. През октомври м.г. при инцидент с неговия камион загинаха 5 души
Съсловните организации на транспортните компании, както и републиканците в Конгреса са яростни противници на промяната. „Нищо не гарантира, че шофьорите ще почиват повече заради намалените часове на работа”, смята конгресменът Дарел Риса (републиканец от Калифорния). Според него няма гаранция, че шофьорите на камион ще прекарат 8 часа в леглото. „Те може да изпълнят изискванията на наредбата и пак да не са във форма.”


Междувременно шефът на FMCSA съобщи, че през 2010 г. броят на инцидентите с камиони се е увеличил на близо 4000 спрямо 3360 за предходната. „Данните показват, че преумората е основен фактор при катастрофите”, заяви на изслушване по темата миналата седмица конгресменът Денис Кучинич (демократ - Калифорния).

Според съсловните организации на транспортните фирми предложената промяна няма да доведе до увеличаване на безопасността, а на разходите. От АТА (American Trucking Association) заплашиха, че ще заведат дело, ако властите одобрят промяната в правилото за часовете.

То ще доведе до намаляване на продуктивността на индустрията с 5% и ще принуди компаниите да наемат още над 115 хиляди нови шофьори в момент, когато има недостиг на работна ръка в сектора, според президентът на АТА Бил Грейвс. Белият дом е изчислил, че промяната ще струва 1 милиард долара.
Коментирай

1tYSXp Hi! Everyone who reads this blog - Happy Reconciliation and Accord..!!
( oem software @ 2012-02-11 17:30:06 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news