» Празник
начало » Празник
сподели във  Facebook  Svejo.net 
За седма година Чикаго празнува Деня на демокрацията

Стефка Христозова
(11/17/11) В България 10 ноември от години е вече само една дата от календара. За българите, живеещи в САЩ, обаче тя е много повече – вододел в най-новата история на родината. Затова бе създадена традиция всяка година на този ден издателите на в. “България” да посрещат гости на стилно парти, за да отбележат годишнината, когато България отново възвърна свободата си. Миналата седмица за седми пореден път българите в Чикаго се събраха в стилно декорираната със сини и бели балони зала към БПЦ “Св. София” в Des Plaines.

Актьорът Добри Карабонев, който бе водещ на приема, направи кратка ретроспекция защо ние, българите, трябва да помним и да честваме този празник. След това отец Грую Попцонков от БПЦ “Св. София” отслужи молебен в памет на жертвите на комунистическия терор в периода 1944 - 1989 г. С едноминутно мълчание присъстващите в залата почетоха паметта на всички знайни и незнайни българи, загинали през този период. Отец Попцонков подчерта и ролята на 10 ноември като повратен момент за свободата на вероизповеданията и религиозните свободи в България.

Гостите бяха приятно изненадани от програмата, която представиха танцьорите от ансамбъл „Верея” с художествен ръководител Константин Маринов и музикантите от ансамбъл „Колорит”, дошли специално да поздравят гостите на празника. На сцената бе приветстван и г-н Хамид Русев – дългогодишен имигрант и издател на в. „България”. Той изтъкна колко важна е тази дата, белязала падането на желязната завеса, отварянето на границите, свободата на словото, печата и вероизповеданията, свободата във всички аспекти на живота.

Сред присъстващите бе и генералният консул на Република България в Чикаго г-н Симеон Стоилов. “Страната ни е преживяла много тежки моменти, тези 45 години бяха още един тежък момент от нейната история. Въпреки всичко това не е попречило на българския дух да оживее и да оцелее. Нека да гледаме напред и да се борим, защото българите тук, в Америка, показваме, че сме много по-активни, много по-адаптивни, много по-творчески и много по-подготвени за живота. Кураж, гордост, че сте българи, и честит празник!”, отбеляза в приветствието си консулът.

Тържествената програма продължи с цирковите артисти Стоил и Снежанка Стоилови, чиито изпълнения със саби, ходене с боси крака по счупени бутилки и дресировка на змията Грация повишиха адреналина на гостите. В края на празника дует Нина и Жоро Петрови се постараха да повишат настроението на присъстващите и превърнаха вечерта в един истински купон.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news