» Дело
начало » Дело
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Съдът решава съдбата на „Св. Иван Рилски”
Започна делото за това кой да контролира един от най-големите и красиви BG храмове в САЩ

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

(11/03/11) Делото, което ще реши съдбата на българската църква „Св. Иван Рилски” в Чикаго, започна миналия понеделник. Бившият шеф на църковното настоятелство Георги Иванов подава преди 6 години иск срещу сегашния свещеник Валентин Ноцков, в който моли съдът да нареди ново общо събрание, на което българите да решат под чия юрисдикция да бъде храмът.

Георги Иванов беше и първият, който застана на свидетелското място. Заради различни прекъсвания въпросите към него продължиха 3 дни. Адвокатите на ответната страна обаче са успели да го объркат с въпроси, свързани със съществуването на приет устав и правила на църквата, които той твърди, че са били нарушени. Това разказаха за BG VOICE наблюдатели на процеса. След него показания даде и първият касиер на „Иван Рилски” Крум Гърков. В петък на свидетелския стол ще застане и ответникът Валентин Ноцков.

Ищците около бизнесмена Георги Иванов, който е един от най-щедрите дарители, твърдят, че отец Валентин неправомерно ги е изключил от църковното настоятелство, и сега искат от съда ги да възстанови обратно.Те искат и възстановяване на членството на повече от 40 енориаши, които били изключени заради това това, че подписали петиция с искане за провеждане на годишното отчетно-изборно събрание през 2005 г. Събрание, което според тях отец Валентин провалил, довеждайки полиция и запечатвайки вратата на църквата.

Чий е този храм?
Когато започнеш да се ровиш в църковните спорове, няма как да не останеш с впечатлението, че всичко е за това кой да е собственик на сградата на „Св. Иван Рилски” и кой да контролира бизнеса с вярата на хората.

В момента там властва Американската православна църква (Orthodox Church in America - OCA). “Иван Рилски” е построен с пари на българските имигранти в Чикаго, но заради различни неуредици в Българската православна църква, които датират още от времето на комунизма, днес не е ясно под чие крило е храмът. „Храмът Св. Иван Рилски” е построен от нас, а не от българската църква”, заяви за BG VOICE през април архиепископ Дон Фройд, който тогава отговаряше за българския диоцез в Orthodox Church in America. Сега ОСА има нов епископ, който отговаря за българския диоцез. Това е архимандрит Александър Галицин.

Когато българите решили да създадат „Св. Иван Рилски” през 1996 г., те избрали да поканят покойния митрополит Кирил - глава на българския диоцез към OCA, да освети църквата, казва отец Ноцков. Така де факто от ден първи този храм не е под юрисдикцията на БПЦ, а на ОСА. Думите на Ноцков се потвърждават и от публикация в news-bg.com, което ни беше предоставено от другата страна в спора.
„За мен този храм не е български, казва митрополит Йосиф, който отговаря за БПЦ в САЩ, Канада и Австралия. Един храм е български, когато и свещеникът, и владиката там са част от българската православна църква майка.”

През април BG VOICE събра двете страни по делото – Георги Иванов и отец Валентин Ноцков. Сега съдът ще реши кой е победителят.
Според противниците на Ноцков това е политика на ОСА, с която те се опитват да асимилират църквите на различни етноси и да придобият собственост върху сградите на храмовете им. ”Логично за мен е, че ОСА искат да сложат ръка на храма и затова не признават разпопването на Валентин Ноцков (бел. ред. - по канон всички ортодоксални църкви трябва да уважават решенията помежду си)”, коментира и главата на БПЦ в САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф. Според противниците на Ноцков в даден момент ОСА ще назначат английски говорещ свещеник там, което ще отблъсне българите от „Св. Иван Рилски”. Впоследствие чужденците ще станат повече от българите, ще се наместят и в ръководството на храма и така той ще бъде загубен за нашата общност. „Така ще загубим този храм за българите, а те са давали пари той да бъде построен”, казва Георги Иванов, който от години събира информация за скандала там и е от противниците на свещеника.

Защитниците на Ноцков обаче контрират, че това няма как да стане, защото хората в квартала, където е „Св. Иван Рилски”, са католици и няма откъде да се появят ортодоксални християни, които да посещават и подкрепят църквата, ако не са българите.
Явно сградата на храма е апетитна хапка и страните са готови на всичко, за да я получат. Застраховката на „Св. Иван Рилски”, от която може да добием представа за стойността на сградата, е за 1,8 милиона долара.

Съдът също ще трябва да се изясни и
дали Валентин Ноцков е каноничен свещеник
и има ли право да води служби и литургии.


Митрополит Йосиф, който е глава на БПЦ за САЩ, Канада и Австралия, твърди, че БПЦ е разпопила Ноцков и той няма правото да отслужва литургии, да кръщава или бракосъчетава. Свещеникът обаче контрира, че той е каноничен свещеник към българския диоцез на Orthodox Church in America (OCA).

„Отец Ноцков никога не е бил отписан по реда от БПЦ, но те отказват да го направят въпреки нашите молби. Ние сме молили за това многократно, каза през април Дон Фройд от ОСА. Ще се опитаме да разрешим проблема с разговори с БПЦ, но засега срещаме тяхното мълчание.” Това решение вероятно ще дойде от съда.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/08/2019
Аврам
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news