» Избори 2011
начало » Избори 2011
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Опашка на изборите в Дес Плейнс, в Чикаго-град – празно
Ако изборите бяха в Чикаго, Плевнелиев печели на първи тур

Николета Кравченко
Илина Лазарова
www.BG-VOICE.com

(10/25/11) Кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев би спечелил изборите на първи тур, ако се гледат гласовете в Чикаго. Тук той събра над 68% от гласовете. Това му даде повече от 50% преднина пред втората в класирането Меглена Кунева (с 14,11%). За да изберат следващия държавен глава в най-големия български град в чужбина, бюлетина подадоха едва 761 души – далеч по-малко от 2203-мата гласоподаватели на парламентарния вот през 2009 г.

За пръв път в Чикаголанд не се гласува в българските църкви. Избирателната секция в Чикаго-град бе на 6818 „Уест Белмонт”. Първата бюлетина беше подадена още при отварянето на секцията в 6 сутринта. До 1 часа там имаше около 65 гласували, а числото нарасна до 98 в края на изборния ден. Обстановката беше тиха и нямаше опашки.

Огромна опашка се оформи в секцията в Дес Плейнс в ранния следобед. Сн.: Николета Кравченко
„Всеки трябва да гласува, за да не отиде моят глас при неправилния политик“, категоричен е Георги Ботев. „Надеждата ми е, че следващия път, когато се върна в България, ще е променено и не трябва да стоя тук.“


Гласуването продължи и семейства с деца идваха, за да дадат своят глас. „Важно е да се гласува. Надявам се България да стане по-развита и да се подобри стандартът на живот", коментира Николай Петков, който беше дошъл да направи своя избор с жена си и малката си дъщеря Ана Петкова.

Новото изискване за попълване на декларация за гласуване забави изборния процес
По-оживено премина избирателният ден в другата секция в Чикаго, предградието Дес Плейнс. Там своя глас пуснаха 663-ма души.

В ранния следобед се образува голяма опашка. Тогава своя глас дадоха най-много хора. Младите хора казаха, че гласуват за по-доброто бъдеще на България, докато по-възрастното поколение има ясно мнение за какво дава гласа си.

„Гласуваме за по-доброто бъдеще на роднините ни в България и за бъдещето на държавата‘‘, каза Младен Първанов, който беше дошъл със семейството си, за да гласуват. Александър Аврамов, на 24 г., също се надява с гласа си да спомогне за едно по-светло бъдеще на България. „Упражнявам правото си да гласувам и надявам се, за доброто на България.‘‘

Един от последните гласували в секцията в Дес Плейнс беше генералния консул в Чикаго Симеон Стоилов
Георги Станчев, от друга страна, беше категоричен, че вотът му е наказателен срещу управниците, които са довели страната ни до това състояние. „Аз гласувам против тези, които смазаха държавата ни и я доведоха до това и състояние. Гласувам за тези, които работят за Бълария, които правят нещо за държавата.‘‘


Организацията беше на добро ниво и в двете избирателни секции в Чикаго и региона. В Дес Плейнс само имаше леко напрежение поради големия брой хора, дошли да гласуват едновременно в ранния следобед, и образувалата се опашка от чакащи. Хората попълваха задължителните декларации за гласуване, практика, която за пръв път се прилага тук. Това породи някои затруднения заради изискването те да бъдат попълнени със синя химикалка. Според Силвия Юрукова това изискване създава известен дискомфорт. ”Бавно вървят опашката и попълването на декларации и изискването да е точно с определен цвят”, каза жената.
„Много бавно върви опашката, хората всичко пишат на ръка. Даже имаше хора, които се отказаха, като видяха опашката”, твърди Атанаска Стоева. Според друг гласуващ - Николай Кощудов, нивото на организация „не е много високо, но е много добро за българското общество в Чикаго".

Стефан Йовчев и семейството му бяха едни от късно дошлите гласуващи в неделя. Специално споделиха, че днес синът им пуска бюлетина за пръв път. Семейството научило за изборите и кои са кандидатите от BG VOICE и благодари на екипа на новинарския лидер, който беше разпънал новинарско бюро в секцията.

В третата избирателна секция, която е към консулски окръг Чикаго – Детройт, гласуваха 87 души.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news