» Избори 2011
начало » Избори 2011
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Рекордно малко: 14 секции за изборите в САЩ
За първи път в Чикаго няма да се гласува в църквите

За първи път на избори опашки няма да се вият пред българските църкви в Чикаго
(10/05/11) Ниската заинтересуваност у българите в САЩ към предстоящите президентски избори, съчетана с абсурдните технически изисквания на ЦИК за подаване на заявления, даде своя резултат и така тук ще бъдат разкрити най-малко избирателни секции от новата ни история - 14. В Чикаголанд, където живеят над 100 хиляди българи, те ще бъдат само 2. За първи път във Ветровития град няма да има секции в църквите или консулството, точно както предвидихме и в миналия брой на BG VOICE.


В Бостън, Детройт и Лас Вегас успяха в последния момент да съберат нужните 100 заявления за разкриването на пункт за гласуване.

Истинки подвиг обаче постигнаха в магазина на „Малинчо” в чикагското предградие Дес Плейнс, където бяха събрани над 1000 заявления, което е почти половината от всички, подадени в САЩ. Затова и там ще бъде една от секциите. Другата в Чикаго ще бъде в сградата на International Business Club на Belmont Ave. Мястото е избрано по препоръка на градския Борд на избирателните комитети, който организира американските избори, обясни генералния консул Симеон Стоилов.

Това е радикална промяна за най-големия български град извън България, където хората са свикнали да гласуват в една от двете църкви. Стоилов благодари на свещениците там за готовността и тази година да участват в организирането на изборния процес въпреки натоварената програма с неделните училища, които се помещават там. „В същото време чух коментари, че на много други от вас църквите не са удобни, няма места за паркиране, стават големи опашки”, обяснява избора си на места Стоилов.

От консулството уточниха, че биха искали да има повече избирателни секции в района на Чикаго и предградията, но не е имало достатъчно заявления да се разкрият такива в предградия като Шилер парк, Розмонт и Норидж.

И в двете секции ще бъдат изградени няколко тъмни стаички за гласуване, за да няма опашки, а местата разполагат с големи паркинги.

На 23 октомври, неделя, в САЩ ще може да гласуваме за президент измежду 18 кандидати. За да пуснете бюлетина, ви е нужен валиден български документ за самоличност – лична карта или паспорт, или удостоверение от консулството, че сте подали молба за нов.

Последната информация за изборите може да намерите в нашата специална секция „Предизборна централа 2011” на www.BG-VOICE.com.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
07/24/2019
Анна, Янa, Eнko
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news