» Политици
начало » Политици
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Рокендролът ми помогна да стана по-добър човек
Кандидат- кметицата на Чикаго Синтия Пластер Кастер благоговее пред Джими Хендрикс и мечтае да отиде в България

 Уау, става интересно…
Симеон Гаспаров

www.BG-VOICE.com


(09/05/11) За авангардната скулпторка от Чикаго Синтия Олбритън (или както е позната в сферата на поп културата - Пластер Кастер) казват че е “майката” на всички “групис” по света. “Групис” в терминологията на рокендрола наричат момичета, които след като харесат музиката на някоя рок банда, започват да пътуват с членовете на групата по турнетата, да живеят с музикантите и да правят разни работи с тях по хотелските им стаи. Знаете какви. Но те не са проститутки. Правят ги заради музиката. Те са нещо като най-верните, всеотдайни и същевременно най-нежни и чувствителни фенове на онова величествено и магическо тайнствено божество, наречено рокендрол.

Снимка за спомен – аз, Синтия и “бижуто” на Джими Хендрикс
Синтия е родена на 24 май 1947 г. в Чикаго. Тя е може би една от последните все още живи поетични метафори на 60-те години от миналия век. Символ е на бунтарските, неспокойни и разкрепостени времена, възпети от нашия Жоро Минчев като годините, “когато рокендролът беше още млад”. Ама много, много млад. За разлика от хилядите млади момичета, които са се въргаляли из чаршафите на рок легендите като Мик Джагър, Кийт Мун, Франк Дзапа, Джим Морисън, Джими Хендрикс и т.н., Синтия Пластер Кастер остава в съвременната култура и легендите за рокендрола с нещо много по различно. Много по-необикновено и много по-интригуващо дори и от самата рок музика. Тя посвещава целия си живот на едно - да увековечи “надареността” на рок музикантите в най-пряк смисъл, като започва да прави гипсови отливки на тяхната “мъжественост”.


Първото впечатление, когато се срещнеш със Синтия, е, че тя прилича на кукла Барби. Но от онези, на които са започнали да им личат вече бръчките. За да “разтопя снега”, й казвам, че рожденият й ден, който е на 24 май, е голям празник в България. Ние сме единствената страна, която на тази дата празнува денят на... “Наденичките?”, прекъсва ме радостно Пластер Кастер. “Не, Синтия, на буквите!”, отговарям й, смутено. Тя бързо се извинява, споделяйки, че си е мислила, че сме единствените в света, които празнували денят на кренвиршите и наденичките.

“Може да са рок музикантки, ама бюстовете им не са за отливки…”
За Синтия Пластер Кастер се заговори отново преди няколко месеца, когато се кандидатира за кмет на Чикаго. Издигнаха я от нейната партия, наречена ”Твърдата партия” (Hard Party). В платформата си “майката на групите” обеща да бъде твърда срещу корупцията, престъпността, безработицата и държавните харчения. Въпреки че изгуби от съветника на Обама и настоящ кмет на Чикаго, Рам Иманюел, Синтия, обяви, че политическата й кариера не е свършила и през 2015 отново можело да се кандидатира за кмет на Ветровития град.


“Звездата” на Синтия изгрява на 25 февруари 1968 г., по време на концерта на Джими Хендрикс в Чикагската градска опера. Младата тогава и доста “плаха” девойка намира сили и пита легендарния китарист съгласен ли е да направи отливка на неговото “мъжко достойнство”. Джими, без да се колебае, отишъл в хотелската стая, където младата почитателка на рокендрола му увековечила “бижуто”, скрито в протърканите джинси. “Джими Хендрикс беше много приятен човек, много мил, не беше срамежлив, но имаше едно спокойствие край него”, връща се в спомените си Синтия. Синтия не таи особено мили чувства към другия “секс символ” от онова време – Джим Морисън. Тя се е срещала с него в Лос Анджелис. “Изглеждаше много страшно. Беше с брада, надебелял. Личеше си, че е към края на дните си”, споделя тя.

Цялата й съкровищница
“Започнах да правя отливките не от някакъв стремеж към изкуството, ами за да се... изчукам”, откровеничи Пластер Кастер, докато я записвам в жилището й, намиращо се близо до университета Де Пол в Чикаго. Всичко започнало, когато учителят на Синтия по рисуване й дал за домашна работа да направи гипсова отливка (“пластер каст” се казва на английски - бел.авт.!) “Тази домашна работа беше много добра. Помогна ми да се изчукам още с първия ми модел - едно момче от колежа”, добавя бъдещата кандидат-кметица на Чикаго. “След като му взех отпечатъка, реших, че ще мога да правя същото и с рок звездите.”


Според нея най-добрата възраст за вземането на отливките е, когато хората са по-спонтанни. След като се замисля малко, скулпторката уточнява, че не е работила с по-възрастни мъже. Отскоро Синтия е разширила “репертоара” си и е започнала да взема отливки на бюстове на певици. В момента има около 12. Те са окачени по стената на една от спалните й. Кое е по-лесно за отливка - гърдите на дамите или на господата “онези работи”, подпитвам небрежно. “Гърдите не стават много за тази работа. Ето, тук на канадската изпълнителка Пийчес (праскова - бел.авт.), сочи тя към стената два чифта доста деформирани гърди, гърдите не изглеждат както трябва, защото част от сместа падна от тялото й.”

Пластер Кастер у дома
Преди да се разделим, решавам да направя един експеримент. Синтия, казвам, ние в България също имаме много музиканти. Искам да ти покажа снимки на някои от по-известните от тях и ти така, без да си ги чула, да ми кажеш кой мислиш, че ще ти е най-интересен за вземане на отливка. “Добре, дай да ги видим”, съгласява се тя. Поставям пред нея снимки на Фънки, Денис от „Ахат”, Иван Амебата, Буги Барабата и т.н. Докато ги вадя една по една, Синтия ги преглежда, но набързо, без видим интерес. Виждам, че не успявам някак си да й задържа вниманието. Тогава изваждам снимка на ...Азис

Синтия почти скача от стола. “Ей, какво е това? Има ли мъжко нещо отдолу? Каква музика изпълнява този човек”, пита бързо тя. “Цигански поп фолк”, отговарям. ”Ей, това почва да става интересно”, продължава скулпторката. (На една от снимките Азис е в булчинска рокля.) Тук той за мъж или за жена се жени, сочи снимката тя. ”За мъж.” “Ах, колко хубаво става!” Нямала още отпечатъци на гейове в колекцията си, но много искала да има, така че “работата” с Азис можело да стане. “Ако дойда в България, мислиш ли, че ще има интерес към „експонатите” ми, иска да разбере на раздяла фамозната дама. “Е как, разбира се!”, окуражавам я аз. “Сигурен съм, че ще оценят много високо твоята работа. Особено отливката ти на Джими Хендрикс”. “Уау, искам да ходя в България!”, възкликва радостно Синтия Пластер Кастер и взема отливката на Джими Хендрикс, да се снимаме за спомен.
Цена на отливките
Синтия не е работила нищо, освен да гони музикантите, както тя се изразява, и да прави отливки на техните членове. Тя се издържа от две неща – продава копия от отливките на колекционери и от медийно присъствие. Синтия не взима пари, за да направи отливката на някой музикант, но взема пари за коментар или интервю. Всеки път когато я потърсят от Холивуд или от медиите от САЩ или по света за интервю, тя изисква да й се плати. 30-40-минутно интервю с нея върви между 500 и 600 долара. Че и повече.

Отливка от члена на Джими Хендрикс се продава за 1500 долара, а на неговия бас китарист Ноел Ридинг за 2250. Разликата в цената е, че на Джими отливката малко се е повредила, а пък на Ноел, докато са му вадели члена от гипса, той така се е увил, че е взел формата на червей, излизащ от пръстта. Същото е и с отливката на Рони Барнет от групата „Мъфс”. Неговият пък според Синтия приличал на кънкьор, пързалящ се върху леда, и затова цената му е също 2250 зелено. “Работата” на Зал Яновски от легендите от 60-те години “Ловин Спунфул” пък поради класическата си форма на член във възбудено състояние се продава по 2000 долара. За толкова върви и отливката на британския изпълнител Антъни Нюли, известен с хита си от филмите с Джеймс Бонд.
По-известни музиканти, на които Синтия е правила отливки:
Джими Хендрикс, Ерик Бърдън от „Енималс”, Кийт Мун – барабанист от групата “Дъ Ху”, Ноел Ридинг, басистът на групата на Джими Хендрикс, Айл Дънбар от „Уайт Снейк”, Маргарет Род Дол от „Демолишън Род Долс”, Джело Биалфа от „Деад Кенедис”, Зал Яновски от “Ловин Спунфул”.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
07/24/2019
Анна, Янa, Eнko
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news