» Закон
начало » Закон
сподели във  Facebook  Svejo.net 
По-достъпно образование за нелегалните в Илинойс
Щатът прие своя версия на DREAM Act, но без път към U.S. гражданство

Губернаторът на Илинойс Пат Куин празнува подписването на закона с поддръжници
(08/04/11) Илинойс е първият щат, който прие своя версия на противоречивия DREAM Act, който от години не може да премине одобрение в американския Конгрес. Законът отваря вратите за по-достъпно образование за децата на нелегалните имигранти. За разлика от федералната версия на проекта, илинойският нормативен акт няма да осигурява път към американско гражданство на тези деца.


За да се квалифицират за стипендиите, учениците трябва да са посещавали средно училище в щата поне три години, да имат диплома и поне един родител, който е имигрант. За паричната помощ могат да кандидатстват както децата на нелегалните, така и тези на легално пребиваващите тук.

В понеделник губернаторът на Илинойс Пат Куин подписа DREAM Act-а, който беше приет през май от болшинството щатски конгресмени от двете партии. Законът създава частен фонд, който ще финансира обучението на децата на нелегалните имигранти в колежи и университети. Щатът ще финансира и специални съветници в средните училища, които ще работят с тези ученици и да им помагат за бъдещото им развитие.

Губернаторът Куин беше и първият дарител, който сложи 1000 долара лични средства във фонда. Кметът на Чикаго Рам Емануел също присъства на подписването на закона. „Горд съм, че семействата и студентите в Илинойс ще имат по-добра възможност да постигнат своята американска мечта, която започва с отлично образование”, каза Емануел.

Преди месец високопоставени представители на Белия дом и впечатляващ брой от потенциални кандидати и поддръжници на т.нар. DREAM Act присъстваха на изслушване в Сената в подкрепа на федералния законопроект, кой би дал път към американско гражданство на стотици хиляди ученици и студенти.

Идеята за нормативния акт не е чужда за Вашингтон. Проектът се дискутира от около 10 години, а миналият септември Камарата на представителите гласува проекта, но републиканците успяха да го спрат чрез процедура в Сената.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
07/24/2019
Анна, Янa, Eнko
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news