» Горещина
начало » Горещина
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Жегата уби 13, в Чикаго най-горещо от 5 години насам

(07/25/11) Картата на NOAA ясно показва как непоносимата жега се е разпростряла върху две-трети от страната като опасен вирус, сграбчил в непосилната си хватка повече от 100 милиона души. Жаркото слънце изпича 36 щата, а температурите са над 100-те градуса по Фаренхайт. В Оклахома сити 23 поредни дни термометрите отчитат жегата с трицифрени температури.

Поне 13 души са жертвите на горещата вълна в централните щати. На места заради влагата усещането е като за температури от над 50 градуса по Целзий.

В Чикаго, където живее най-голямата българска колония в САЩ, понеделник беше най-горещият ден от 5 години насам, като индексът на жегата сочеше над 105 градуса по Фаренхайт. Прогнозата предвижда същите температури за сряда и четвъртък.
Жегата предизвика неприятна

мараня над езерото Мичигън,

която прогони плажуващите, които търсеха прохлада от изгарящата вълна.

Властите в Чикаго отвориха 6 “cooling” центрове и стотици обществени сгради с климатици като библиотеки и полицейски управления. Те проверяват и по къщите на хората, за които знаят, че нямат климатици.

Жега! Деца търсят прохлада под фонтан в Сейнт Луиз, Мисури
До края на седмицата топлинната вълна ще удари Ню Йорк, Вашингтон, Атланта и други градове по източното крайбрежие.

Синоптиците не обещават прохлада. Поне до 29 юли ще остане непосилно жежко от Северна Дакота до Тексас чак до Каролините. По-прохладно ще бъде само в някои североизточни и южни части на Флорида.

Във вторник в град Ноксвил, щата Айова, бяха измерени 51 градуса по Целзий. Толкова бяха и отчетените градуси в Медисън, щата Минесота, и във Фрийпорт, Илинойс. 50 градуса бяха регистрирани в щатите Небраска, Южна Дакота и Уисконсин.

Следващата жертва на жегата: бетонът и пътищата.

„Комбинацията от вода и високи температури може да предизвика „експлозия” на бетона”, обяснява шефът на обществените проекти в Дес Мойнс Бил Стоу.

Две ленти на магистрала 44 в Оклахома бяха затворени, защото метална връзка под асфалта не издържа на жегата и предизвика разцепване на пътната настилка. Аварията повреди няколко коли, които минаваха оттам в този момент.

Само за последния месец са поставени или счупени над хиляда температурни рекорда. Най-необичайното на тази гореща вълна обаче е нейната продължителност, както и територията, която е обхванала, каза говорител на националната метеорологична служба.
Коментирай

I love reading these articles because they're short but infomraitve.
( Katty @ 2011-12-10 02:59:24 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
07/24/2019
Анна, Янa, Eнko
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news