» Фестивал
начало » Фестивал
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Над 6 хиляди души на първия български събор
      Два дена забавления, музика и спорт в Чикаго

Илина Лазарова
www.BG-VOICE.com


(07/21/11) „Иска ми се още няколко дни да продължи”, казва един усмихнат баща, докато гледа как дъщеря му се смее, ритайки топка с връстниците си. Той, както и хиляди други българи, беше дошъл да празнува Деня на детето и да прекара два дни сред природата със своето семейство и приятели на първия Български събор в Чикаго. А организаторите се бяха погрижили нищо да не липсва и никой да не скучае.

Най-малките взимаха дейно участие в организирани игри и състезания, спорни турнири по футбол и волейбол развличаха по- големите, а за настроението на присъстващите бяха поканени музиканти и певци от различни жанрове. Организаторите бяха осигурили храна и напитки за всички празнуващи.
Персоналът от църква „Нов живот” започна с приготовленията за обяда още в 7 часа сутринта, за да може на обяд изморените от игри деца и родители да седнат и да обядват прясно изпечени кебапчета, кюфтета и пържоли. А игри и забавления не липсваха. Спонсорите на събитието, братята Румен и Павел Вълневи, собственици на компанията „Америфрейт Системс”, се бяха потрудили да осигурят всичко необходимо за един весел и разпускащ уикенд.

„Може ли да отидем там”, попита 6-годишната Мони, сочейки към надуваемата пързалка и замъка за скачане. Там стотици деца скачаха и се смееха, а родителите им и приятели разговаряха помежду си, насядали под сенките на дърветата. По обяд в събота, пак там, се разхождаха понита и всеки бързаше да се качи и да поязди. Въпреки горещото време двете поляни бяха препълнени с хора, които си общуваха и се разхождаха – кой с бутилка вода, кой с бира. За да няма жадни, барът беше запасен с

над 4000 бутилки вода, бира

и безалкохолни напитки.

Докато една част от децата се забавляваха на надуваемите съоръжения, други рисуваха, а трети танцуваха на сцената, възрастните също не скучаеха. За целта имаше организирани турнири по футбол, волейбол, шах и белот.

В турнира по волейбол се включиха 8 отбора, като победител стана „Про БГ”. Най-много зрители обаче събра турнирът по футбол и като на всеки мач и тук не липсваха емоции, но до саморазправа не се стигна (виж карето).

В неделя паркът се изпълни с над 2500 души и осигуреният паркинг се оказа недостатъчен. Наложи се да се използват няколко допълнителни, но организаторите умело поеха нещата в свои ръце и осигуриха специален бус, който извозваше най-далеч паркиралите до мястото на събитието.

За сигурността и безопасността на хората се погрижиха местната полиция и няколко охранители, които всяваха респект и съблюдаваха за гладкото протичане на празника.

Огромна сцена

беше разположена в края на голяма поляна в парка „Бъси Уудс Форест Презърв”. Екипите по озвучаването и организаторите бяха първи още в ранни зори, за да я построят и подготвят. Музиката изпълваше парка в двата дни на събора. Екипи от „Америфрейт” също пристигнаха рано сутринта, за да подготвят шатрите и местата за сядане. А първите посетители започнаха да пристигат още към 9 АМ, като до обед вече наброяваха повече от 1000 души. Общо за двата дни паркът на „Бъси Уудс Форест Презърв” събра над 6000 души, дошли да честват празника на детето. Въпреки че мнозинството бяха българи, сред гостите имаше и чужденци, дошли да се забавляват.

„Кога ще пее Илиян”, питаха няколко девойки, които бяха дошли специално за да чуят и видят Певеца на 2010. Илиян събра хиляди пред сцената с изпълненията на своите хитове и подбран репертоар от сръбски, гръцки и български парчета. Феновете го бяха наобиколили на сцената и танцуваха заедно с него. Певецът на 2010 изпълни всичките си хитове, сред които „Йо-Йо”, „Палатка” както и дуетните си песни с Джена „За теб и мен” и Анелия „Две неща”. Като специален поздрав за няколкото присъстващи рожденици Илиян изпълни хита си „Честит рожден ден”. С това си участие Тупалката на попфолка приключи своето първо презокеанско турне.

Квартет „Петър Ралчев” и оркестър „Колорит” също се погрижиха за доброто настроение на всички присъстващи. Световно признатият акордеонист Петър Ралчев и квартетът предизвикаха възторг у сънародниците ни със своите изпълнения. Ансамблите „Верея” и „Хоро” представиха традиционни български танци, в които се включиха и гостите. Стотици хора се хванаха на хорото, а най-малките танцуваха на сцената.

Рок група ‘’Хайпер Джем’’ подгряваха настроението от сутринта с изпълнения на хитовите песни на Тина Търнър и други световни хитове.

Павел Вълнев закри последния ден на събора, изказвайки своята благодарност на всички присъствали и изрази надеждата и желанието си този събор да отбележи началото на една нова традиция сред българската общност в Чикаго.

Румънци грабнаха българската футболна купа

Турнир по футбол беше част от програмата на събора за съботния ден. В него участваха 12 отбора, разделени на 2 групи. Покрай разчертаните игрища бяха насядали зрители, които следяха мачовете. След оспорвани срещи до полуфиналите се пребориха 6 от отборите –„Румъния”, „Механата”, „Америфрейт - България”, ”Пирин”, „Миньор”.

В първия полуфинален мач сили премериха отборите „Америфрейт - България” и „Румъния”. Страстите се разгорещиха по средата на срещата, когато един от футболистите на румънския тим удари с глава челно противников играч и му разкървави носа. Зрителите се втурнаха да носят салфетки и вода. Набързо страстите бяха овладени, а футболистът на ‘’Америфрейт - България ‘’ избърса кръвта и се включи да завърши срещата. За финала обаче се класира румънският отбор с резултат 1:0.

Във втория полуфинален „Механата” надви „Пирин”.

Българската шампионската купа грабна отборът на Румъния, след като на финала победиха тима на „Механата”.

Павел Вълнев, един от собствениците на „Америфрейт Системс”, лично връчи наградите и купата на победителите от първенството. Първите шест отбора си разделиха наградния фонд от 10 000 долара.

 

Съборът да стане традиция

Братята Павел и Румен Вълневи спечелиха уважението и доверието на сънародниците си с организирането на най-големия Български събор в Чикаго. Събитието протече под мотото "Да съхраним българското", като дейно участие в него взеха български училища и народни ансамбли.
"Само с такива хора може да поддържаме българските традиции, само с помощта на хора като тях би могло да има приемственост в поколенията", развълнувано сподели впечатлението си от двамата братя Ирина Гочева, ръководител на ансамбъл "Хоро". "Възхищавам им се, личи си колко много уважават българските традиции. За мен това беше един от най-българските празници, на които съм присъствала - като подготовка, музиката и танците. Надявам се да се превърне в традиция..."
Благодарност към двамата братя и тяхната подкрепа за запазването на българските традиции изказа и заместник-директорът на училище "Джон Атанасов" Еленa Липкова. "Подпомагат развитието на българските традиции - спонсорират музикални състави, ансамбли, спортните клубове и българските училища."

Своята благодарност и признателност изказа и директорът на училище "Знание" Лили Паслиева. "Благодарим за поканата за участие - децата и родителите останаха много доволни. Благодаря за спонсорството, с чиято помощ развиваме българското знание и се спомага за запазването на българския език. За човек се съди по делата му - поздравления за събора и организацията."

С надеждата Българският събор да стане традиция Константин Маринов, ръководител и основател на фолклорен ансамбъл "Верея", сърдечно благодари на Павел и Румен Вълневи: "Специално благодаря за поканата за участие, имайки предвид, че формацията е нова. Дано да стане традиция - по този начин ще запазим същността си като нация."


Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
07/24/2019
Анна, Янa, Eнko
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news