» Дипломати
начало » Дипломати
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Бизнесмени са новите консули в Чикаго и ЛА

  

Новия консул в Чикаго – Симеон Стоилов

 Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

(07/21/11) Правителството избра и одобри девет нови генерални консули, които ще заемат местата, освободени от служители на бившата Държавна сигурност. Сред тях е мисията в Чикаго. В Лос Анджелис пък нямаше генерален консул от близо година заради изтекъл мандат.

Повечето от деветимата нови дипломати са с икономическо образование и с опит в частния бизнес в световни компании. Това важи и за новия консул в Чикаго – Симеон Стоилов, който е магистър от Икономическия университет във Варна. В кариерата си е трупал стаж на управленски позиции в областта на продажбите. В момента работи като маркетингов директор на холдинг в България, насочен към предлагането на небанкови финансови услуги.

В Лос Анджелис генерален консул ще е Марин Димитров – магистър по английска филология от Софийския университет. Той е завършил и бизнес администрация в Университета на Линкълншир и Хъмбърсайд, Великобритания. Работил е в търговската служба на посолството на Великобритания в София (1994-2001) и ръководител на СТИВ във Великобритания (2001-2005). В момента е директор за България на чуждестранна фирма, предоставяща консултантски услуги.

Марин Димитров ще бъде новият консул в ЛА
„Целта да се изберат хора с такъв опит и образование е да се стимулират бизнес контактите между България и САЩ”, заяви пред BG VOICE посланикът ни във Вашингтон Елена Поптодорова, която току-що приключи серия от срещи с американски бизнесмени (повече виж на стр. 9). От години дипломатите обясняват, че работата на генералните консули не е свързана с издаването на паспорти и присъствие на български събития, а с разширяването на отношенията между съответните райони и България. Повечето имигранти обаче не виждаха това.

С новите назначения от Външно се надяват да положат нов фокус върху привличането на нови инвестиции в страната.

Правителството прие в сряда промените в закона за дипломатическата служба. Според акта хора, свързани с бившата Държавна сигурност (ДС), няма да имат право да стават посланици, генерални консули, генерални директори, директори, началници на сектори в Министерството на външните работи и други. Въпреки че опитите за ограничаване на кадрите на ДС в други закони вече паднаха в Конституционния съд, Младенов обясни, че в случая не става дума за лустрация, тъй като не лишава никого от правото на труд, а ограничава заемането на определени длъжности.

БСП вече обяви, че възнамерява да сезира Конституционния съд, ако законовите промени бъдат приети.

Коментирай

52. \"The road will be overcome by that person, who goes.\" I wish you never stopped and be creative - forever..!!
( viagra @ 2012-02-13 13:08:59 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
07/24/2019
Анна, Янa, Eнko
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news