» Страст
начало » Страст
сподели във  Facebook  Svejo.net 
СНЕЖНА БУРЯ: Кокаиновата епидемия сред българската общност в Чикаго придобива застрашителни размери

кокаинови линии
Ясен Дараков

(07/17/11) Тази история започва в тоалетната на което и да било българско заведение в Чикаго. Преди време бърз секс с гаджето на това място, докато навън тече купон, беше достатъчно да вдигне адреналина на смелчаците. Днес това е отживелица, а адреналинът се вдига с прилежно наредени бели линии кокаин. Употребата на наркотика сред българската общност във Ветровития град придобива застрашителни размери. И за това не е нужно да прочетеш специален доклад, а само да се разходиш из нощен BG Чикаго. Може да познаете героите по светещите погледи от разширените им зеници, изпънати тела и суперчувствителност към всичко, което се случва наоколо.
„Толкова кока не съм виждал да се шмърка никъде другаде както във вашите барове.” Мнението е на мъж, който работи по тоалетните в известна дискотека в центъра на Чикаго, но понякога взима смени и в българско заведение. Той казва, че увеличената употреба на кокаин е част от нощния живот по принцип, но е впечатлен колко масово е при нашата общност. Кокаиновият бум започна някъде преди 2 години.

Обясненията са няколко – дрогата е лесно достъпна, цената й е сравнително ниска, а местата предразполагат. В тоалетните дори са инсталирани специални рафтчета на нивото на главата за удобство на клиентите. Но може би най-важен е „cool факторът” –


да си гъзар, значи да шмъркаш

Специални рафтове за шмъркане са инсталирани в доста тоалетни на заведенията в Чикаго
Ето защо всеки иска да се приобщи към този клуб на добре облечени, успели и парадиращи с благосъстояние имигранти тук. Бизнес моделът на този наркотик разчита до голяма степен на това, че да шмъркаш е модерно, обясняват психолозите. Кокаиновите бакшиши, гъзарските аксесоари за шмъркане, специалните рафтчета в тоалетните и всичко около хората, които го правят, създават усещането, че това е най-якото, модерно нещо.


Собственикът на едно от нашите заведения ми споделя неговото обяснение за кокаиновия бум. Според него новобогаташите в нашата общност печелят парите си по не много честен начин и заради това са под постоянно напрежение. Дрогата им помага да разпуснат и успокоят нервите.


Нова мода – кока бакшиш

На едно от своите участия в Чикаго певицата Галена намира прилежно сгъната банкнота от 10 долара сред бакшишите, които е получила от клиентите. Когато я разтваря установява, че вътре има бял прах, вероятно кокаин. Певицата изхвърля дрогата, но не скрива учудването си. Кокаинов бакшиш понякога получават барманите и сервитьорите.

Макар и да изглежда безобиден, кокаинът е наркотик с голям потенциал на зависимост. Популярният мит е, че към него не може да се пристрастиш. Истината е, че хората бързо губят възможност да контролират приемането му и развиват синдром на зависимост.

Дрогата създава свръхусещане за всичко около теб. Едновременното приемане на

кокаин и алкохол

води до получаването на съединението кокаетилен, който действа по-дълго време в мозъка и е по-токсичен от двете вещества поотделно. Усещането е много по-яко, казват опиталите. Но според лекарите рискът от внезапна смърт при тази комбинация е повишен многократно.

И алкохолът, и кокаинът са сравнително евтини. 1 грам от дрогата струва 50 долара, което е повече от достатъчно за една вечер, а може и за две. Макар и наркотикът да е много популярен в нашата общност, основните дилъри не са българи. Кокаин продават основно мексиканци, пуерториканци и италианци.


Ефекти и дефекти

При приемането на кокаин употребяващият се чувства еуфоричен, енергичен, разговорлив, контактен, в добро настроение. Той усеща повишена чувствителност към зрителни, звукови и тактилни дразнители. Временно се намалява нуждата от храна и сън. Голяма част от употребяващите намират, че наркотикът им помага да изпълняват по-бързо прости физически и интелектуални задачи. Последиците от това обаче са жестоки.

Нарушения в сърдечния ритъм, болки в сърдечната област и инфаркти; респираторни проблеми като болки в гръдната област и затруднения в дишането; неврологични проблеми като инсулти, припадъци и главоболие са само част от възможните здравословни проблеми. Редовното шмъркане може да доведе до загуба на обоняние, кървене от носа, затруднения в гълтането, възпаление на носната преграда с последваща перфорация.


Употребата на кокаин, при която се наблюдават многобройни взимания с увеличаващи се дози, води до състояние на повишаваща се раздразнителност, избухливост, подозрителност, безпокойство и параноя. Като последствие от това може да се развие т.нар. кокаинова психоза, при която човек губи връзка с действителността и получава слухови халюцинации. Наблюдава се склонност към насилие и агресия.


Wikileaks: Българи от Тампа и Лос Анджелис внасят кокаин и екстази в САЩ

В секретен доклад на бившия американски посланик в България Джеймс Пардю става ясно, че има групи за трафик на наркотици, които се водят от българи в Лос Анджелис и Тампа. Българите внасяли голямо количество кокаин и екстази в САЩ. Те имали връзки в Амстердам и финансова подкрепа от израелски гражданин, чието име не е назовано.

В доклада пише, че повечето от българите са били осъдени в САЩ, но се отбелязват три имена - Ивайло Ангелов Петков, Иван Добрев (25 May 1959) и Стефан Цветанов Стоянов (9 January 1966), за които е възможно да са се прибрали в България, използвайки тогавашния режим на страната да не екстрадира свои граждани.


Документът е с дата 7 юли 2005 година и бе разпространен от сайта „Уикилийкс” и публикуван в британския вестник "Гардиън". Според описанието му той се базира на информация от оперативни контакти и на открити публикации.


Ивайло Ангелов Петков (роден на 18 май 1965 г.) е издирван от американската агенция срещу наркотиците DEA. В бюлетина на агенцията се предполага, че е замесен в нарушаването на федерални закони срещу наркотиците - заговор за притежаване и предполагаемо разпространение на кокаин и амфетамини. Издирващите казват, че е роден през 1965 г. в България, а за последно е живял в Чатсуорт, Калифорния. За същите предполагаеми нарушения е издирван и приятелят му Стефан Цветанов Стоянов, роден на 9 януари 1966 г., с когото са живели в същия град в Калифорния.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
07/24/2019
Анна, Янa, Eнko
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news