» МАЙСТОРИ
начало » МАЙСТОРИ
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Чикагски вина от български произход
Кой нашенец прави най-хубавото вино във Ветровития град

Oт Галина Петрова

Истината е във виното, казва едно старо клише. А каква е истината за това кой българин прави най-хубавото вино в Чикаго и региона? В търсене на този отговор премина почти целия следобед на отминалата неделя в залата към църквата „Света София” по време на ежегодното състезание за дегустация на домашни вина и ракии.

Докато журито инспектираше „гордостта” на всеки домашен винар, на дансинга се завихри хоро, а останалите гости се отдаваха на сладка приказка придружена от аперитив, разбира се. В очакване на това кой ще спечели приза за най-добро вино, се запознах с трима представители на един и същи род, който обаче се представят с различни вина. Йордан Кюрчиев и неговите синове Димитър и Мирослав, влязоха в оспорвана битка кой е по-по-най. Баща и синове участваха с три различни вина – две от които бяха микс от каберне и мерло. На изложбата на вина имаше и участник от Бесарабия – Михаил Бондар, който беше подготвил цели 5 различни вина, сред които така нареченото от него Буднарско вино, направено от четири вида сочно грозде.

Вината бяха оценяни по три признака – цвят, бистрота и вкус, обясни Георги Гълъбов от журито.
Вина много, но победителти са само няколко. В категория червено вино приза взе – Дянко Милев, за бяло– Иван Иванов, а в категория най-добър пелин, наградата получи Стоян Улев. Като всяко събитие с много храна и напитки, събитието се превърна в празник с бълграски песни и хора.

Наздраве и макар на патерици, честит Св. Трифон Зарезан!

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
07/24/2019
Анна, Янa, Eнko
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news