» НОВО НАЧАЛО
начало » НОВО НАЧАЛО
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Рам Емануел стана кмет на Чикаго без балотаж

Бившият началник на кабинета на президента Барак Обама, Рам Емануел спечели изборите за кмет във вторник вечерта. Макар да имаше още петима кандидати демократът успя да събере 55% от гласовете. Това му осигури победа още на първия тур.

Бившият шеф на училищата в Чикаго Гери Чико получи 23% от гласовете. По 9% събраха бившата сенаторка Карл Мосли Браун и Мигел дел Вале. За останалите кандидати гласуваха около 1%.

Избирателната активнот беше по-ниска от очакваното. Около 42% от имащите право на глас пуснаха бюлетина. Така новият кмет беше избран с гласовете на около 325 000 души.

Избирането на Емануел поставя началото на нова епоха в чикагската политика. Това са първите избори от повече от 60 години насам когато на бюлетината няма име на действащ кмет. Това е и първият път от повече от две десетилетия когато Ричард М. Дейли не е кандидат за поста. Той обяви, че няма да търси нов мандат на 7 септември миналата година. Дейли и неговият баща бяха начело на Ветровитият град повече от 43 години от последните 56.

Другите кандидати се опитаха да предизвикат балотаж, но не бяха в състояние да се справят нито с парите на Емануел, нито с неговата популярност.
„Това е победа за всички, които повярваха, че може да преодолеем старите разделения”, заяви Емануел на щастливите си подръжници в нощта на изборите. В речта си 51-годишният Рам говори за образование, да бъдеш родител, за икономиката и създаването на работни места.

Новият кмет заяви, че в четвъртък ще бъде по спирките на CTA за да благодари на своите избиратели. Емануел каза, че по време на кампанията е бил на всичките над 100 спирки и платформи на L линията на метрото.

Президентът Барак Обама поздрави своя приятел и бивш началник на кабинета, като заяви в съобщение, че Емануел ще бъде страхотен кмет за хората от Чикаго.

Баща на три деца, Рам Емануел ще бъде първият кмет от еврейски произход на Ветровития град.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
07/24/2019
Анна, Янa, Eнko
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news