» Досиетата Х
начало » Досиетата Х
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Какво има в архивите на ДС за консула ни в Чикаго и посланика в ООН

 

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

Годината е 1988, в България вятърът на промяната все още е само лек бриз. Българите в Чикаго са около 300. 28-годишният Валентин Дончев е младши служител във Външно министерство, само две години след като завършва УНСС (тогава носещ името ВИИ „Карл Маркс”). Младият Дончев говори английски, френски и руски. Като студент, 4 години по-рано – на 29 май 1984, става член на БКП. Вероятно още тогава привлича вниманието на Държавна сигурност. Службите обаче го вербуват чак в края на 1988 година, а на 16 януари 1989 година го назначават за разузнавач в Първо Главно Управление. Дават му звание лейтинант и заплата от 320 лева.

Името на консула ни в Чикаго беше осветено като агент на бившите служби в средата на декември от Комисията по досиетата заедно с още 190 други български дипломати, сред които около 40 посланика. Темата предизвика скандал в обществото и стана причина за поредна схватка между българския премиер и президент.

През годините в Съединените щати е имало няколко души, агенти на ДС. Двама от тях и в момента заемат важни постове. Това са консулът ни в Чикаго Валентин Дончев и посланикът ни към ООН в Ню Йорк Райко Райчев. Какво има в техните папки, съхранявани в архивите на Комисията по досиетата?

Досието на Дончев е разделено на три тома. В 155 страници са описани подробно биографиите на бъдещия консул и неговите роднини. Офицерите от ДС проявяват интерес към 9 негови родственици. В папките липсват доноси за приятели и колеги. Причината вероятно е, че Дончев е работил в трети отдел на Първо Главно, който се е занимавал с външно разузнаване, предимно в САЩ и западноевропейските държави, членки на НАТО. Валентин Дончев отказа коментар за тази статия и работата му като разузнавач за бившите тайни служби. Той е все още на поста си в Чикаго.

Водещият офицер на консула отбелязва в досието му, че

Дончев е „с високо самочувствие и претенции”

Според него това се дължи на доброто му образование. Дипломата му за висше образование е отлична, а единствената оценка „Среден 3” е по...истроия на БКП.

Освен 115-те биографични страници, в другите два тома има още 15 листа, но липсва конкретна информация за извършваната от Дончев разузнавателна дейност. В официалната му биография на сайта на министерството на външините работи липсва информация с какво точно се е занимавал дипломатът точно в този период. Преди да дойде в Чикаго, Валентин Дончев е бил първият български консул в Южна Африка, а след това е изкарал два мандата в представителството на България в ООН и други организации в Женева. Всичко това обаче се случва след 1992 година.

В собственоръчно написана молба от 21 юли 1991 г. той иска да бъде освободен от заеманата длъжност в Национална Разузнавателна Служба (наследник на ПГУ), считано от 1 август.

С това публично достъпната информация за консула приключва.

В папката на посланика ни към ООН Райко Райчев има далеч повече информация. Той също е бил агент като служител на външно министерство. Попада в редиците на ДС през 1985 г. Получава прякорът „Велин” (по-късно „Валин 1” и „Велин 2”). Като дипломат в Ню Йорк е писал аналитични материали, включително и за членове на администрацията на президента Буш (баща). Подготвял е справки за тероризма, следял е дипломати в ООН от Перу, Афганистан.

В справка от 10 април 1987 г. водещият офицер на Райчев отбелязва, че той има склонност към писането на анализи, част от които обаче са с „ниска приложимост”. След завръщането му в България през май 1991 г. контактът с него е прекратен, а делото му предадено в архив.

Прeз 2007 г. правителството на Сергей Станишев го изпраща отново в Ню Йорк, този път като посланик към представителството ни в ООН. Не е ясно за кое управление работи точно Райчев, но вероятно и той като Валентин Дончев е сътрудничел на външното ни разузнаване в ПГУ.

Дончев попада в ПГУ на ДС когато началник там е ген. Владимир Тодоров. След промените Тодоров е осъден и излежава присъда от 10 месеца за унищожаването на папките, свързани с убийството на писателя Георги Марков в Лондон.

Според вестник „Капитал” през годините на комунизма Първо Главно става

по-малкият "брат" на КГБ

Политбюро насърчава взаимодействието на ДС, в това число и разузнаването, с тайните служби на Съветския съюз и страните от социалистическия лагер. Основните усилия на разузнавателното управление са насочени против "главния враг на социалистическия лагер – САЩ и техните съюзници.”
Едно от най-важните правомощия, което обаче Политбюро дава на ПГУ в секретен документ от 24 юли 1973 г., е правото на разузнаването да извършва специални операции като убийства и отвличания зад граница с официалната формулировка за „остри агентурно-оперативни мероприятия.”
След принудителната оставка на Тодор Живков през 1989 г. в ПГУ започват да се унищожават различни архиви и разработки, чрез изгарянето им в пещите на металургичния комбинат "Ленин" (днес "Стомана") в Перник.

 


37 искат да са консул в Чикаго

37 души са подали документи за консул в Чикаго. На 26 януари Министерството на външните работи обяви конкурс за 12 консулски места. Срокът за приемане на документи изтече на 8 февруари. Според процедурата от началото на следващата седмица би трябвало да започнат ин тервютата с одобрените по документи кандидати.
Общо 123-ма души са подали документи в конкурса.

Освен в Чикаго, консул се търси за Лос Анджелис, Мюнхен, Шанхай, Битоля, Санкт Петербург, Ниш, Одрин, Истанбул, Торонто, Дубай, и Солун.
За първи път външното ни министерство дава възможност и на хора извън системата, но с подходящ опит и образование, да участват в надпреварата. Такива са 101 от кандидатите.

Едно от условията на конкурса е писмено съгласие за извършване на предварителна проверка по Закона за досиетата.
Четирима от генералните ни консули се оказаха сътрудници на бившата ДС, останалите места бяха овакантени заради пенсиониране или изтекъл мандат.

Коментирай

Question:Is there any US consulate clerk, who is not working for CIA?
( Peter @ 2011-06-04 15:52:57 )
ДС като клон на КГБ няма нищо общо с ЦРУ
( Анонимен @ 2011-07-17 22:41:04 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
07/24/2019
Анна, Янa, Eнko
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news